taštičky z lístkového cesta
taštičky z lístkového cesta
Taštičky z lístkového cesta máme všetci radi. Lebo sú praktické. Jednoducho sa dajú pripraviť v sladkej alebo slanej podobe a každému chutia. Keďže máme sezónu medvedieho cesnaku, pripravili sme naše obľúbené chuťovky. Taštičky z lístkového cesta plnené plnkou z pesta z medvedieho cesnaku, mangoldu a fety. Hotové sú asi za pol hodinku aj s pečením....

Taštičky z lístkového cesta máme všetci radi. Lebo sú praktické. Jednoducho sa dajú pripraviť v sladkej alebo slanej podobe a každému chutia. Keďže máme sezónu medvedieho cesnaku, pripravili sme naše obľúbené chuťovky. Taštičky z lístkového cesta plnené plnkou z pesta z medvedieho cesnaku, mangoldu a fety. Hotové sú asi za pol hodinku aj s pečením.

Taštičky z lístkového cesta so slanou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 1 balíček lístkového cesta

Na plnku:

  • 2 hrste čerstvého mangoldu (môže byť aj špenát)
  • 2 ČL pesta z medvedieho cesnaku (ak nemáte, dá sa nahradiť, viď nižšie)
  • 50 g fety
  • Trochu olivového oleja
  • 1 vajce na potieranie

Namiesto pesta z medvedieho cesnaku budeme potrebovať: asi 10 lístkov medvedieho cesnaku, 1 PL olivového oleja, asi 3 vlašské orechy a lyžičku strúhaného parmezánu. Toto všetko vymixujeme ponorným mixérom a použijeme namiesto pesta.

Ako na to?

  • Ako prvú si pripravíme plnku. Do menšieho kastrólika dáme trochu olivového oleja a krátko na ňom orestujeme nadrobno nakrájaný mangold (ak nemáte mangold, môžete použiť čerstvý špenát). Keď lístky mangoldu zmäknú, pridáme k nim 2 ČL pesta z medvedieho cesnaku.
  • Ak pesto nemáme, pripravíme si ho z prísad uvedených vyššie. Čo nespotrebujeme, môžeme uchovať v sklenenom poháriku v chladničke.
  • Ďalej do zmesi pridáme 50 g rozdrobeného syru feta a všetko dobre premiešame. Asi minútu-dve túto zmes povaríme na slabom ohni, pričom neprestávame miešať.
  • Hotovú plnku necháme trochu vychladnúť.
  • Hotové lístkové cesto si rozprestrieme na pracovnej doske. Pomocou okrúhlej vykrajovačky s priemerom asi 8-10 cm vykrojíme z cesta 15 krúžkov.
  • Potom na každý krúžok nanesieme malou lyžičkou trochu plnky. Krúžky preložíme, okraje dobre popritláčame a pomocou vidličky uzavrieme, aby plnka počas pečenia nevytiekla.
  • Taštičky z lístkového cesta uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a dáme ich piecť do vopred predhriatej rúry na 200 stupňov.
  • Pečieme ich asi 15-20 minút do zlatohneda.
  • Podávame ich krátko po dopečení, mierne vychladnuté ale stále teplé.

Koláče do ruky

Na výlet, na desiatu, pokojne aj na ľahkú večeru. Alebo len tak, keď rýchlo potrebujeme niečo pod zub. Na to sú dobré taštičky., šatôčky a praktické pečivká do ruky. My ich máme na našej stránke viacero rôznych druhov, od klasiky až po inovatívne a nápadité verzie. Pozrite si aj naše ďalšie recepty:

Šatôčky z kysnutého cesta s dulovou plnkou

Mliečne medové pečivká

Martinské rožky bez kysnutia

Slané plnené grécke rožky

Malinové šatôčky z maslového cesta

Leave a Reply