mliečne pečivo s medom
mliečne pečivo s medom
mliečne pečivo s medom
Recept na toto mliečne pečivo s medom som začala tvoriť dávnejšie, keď si môj muž začal v obchode kupovať také mäkké hotové pečivká s večnou trvanlivosťou. Chutiť nám chutili, o tom potom, ale hovorím si, že keď má pečivo vydržať tak mäkké dva-tri mesiace, nebude to bez kompromisov. A mala som pravdu. Zloženie nebolo veľmi...

Recept na toto mliečne pečivo s medom som začala tvoriť dávnejšie, keď si môj muž začal v obchode kupovať také mäkké hotové pečivká s večnou trvanlivosťou. Chutiť nám chutili, o tom potom, ale hovorím si, že keď má pečivo vydržať tak mäkké dva-tri mesiace, nebude to bez kompromisov. A mala som pravdu. Zloženie nebolo veľmi zdravo pôsobiace a tak som si vymyslela tento recept. Múka, med, droždie a mliečne výrobky a je z toho super mäkké pečivo bez konzervantov a “zmäkčovačov”. Čiže ho dám bez výčitiek aj deťom. 

Mliečne pečivo s medom od Sisters Bakery

Ingrediencie:    

  • 500 g hladkej múky
  • 1 kocka čerstvých kvasníc
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 75 ml bieleho jogurtu (aspoň 3.5% tuku)
  • 75 g masla izbovej teploty
  • 2 PL medu
  • 1/2 ČL soli
  • Mlieko na potretie

  

Ako na to? 

  • Toto kysnuté cesto je jednoduché a dá sa pripraviť dvomi spôsobmi. Buď len všetko nahádžeme do misy, vymiesime a necháme cez noc kysnúť v chladničke, alebo cesto necháme vykysnúť v teple. V oboch prípadoch budete mať zaručený dobrý výsledok, rozdiel je len v načasovaní. Na raňajky je lepšie zvoliť nočné chladničkové kysnutie, na olovrant vám stačí klasické izbové kysnutie.
  • Večer si v mixéri zmiešame všetky suroviny okrem mlieka na potretie. Naším cieľom je pružné a mäkké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy a je na povrchu hladké. Mixéru to bude trvať asi 10-15 minút.
  • Cesto potom môžeme ručne premiesiť na pomúčenej doske, dáme ho do väčšej misy a prikryjeme potravinovou fóliou.
  • Odložíme do chladničky na noc kysnúť. Preto je ozaj dôležité použiť misu aspoň dvojnásobne väčšiu ako nevykysnuté cesto.
  • Na druhý deň bude cesto krásne nakysnuté. Ak nechávame cesto kysnúť v teple, vykysne asi po hodine.
  • Vykysnuté cesto na mliečne pečivo s medom rozdelíme asi na 18-20 kúskov, ktoré prstami roztlačíme na štvoce asi 10×10 cm veľké.
  • Pečivká opatrne zrolujeme, pritlačíme šev a konce, jemne ich ešte dlaňami prešúľame, aby sme dostali pekné valčeky, dáme ich na plech s papierom na pečenie (necháme medzi nimi miesto, lebo pri podkysávaní a pečení ešte pekne podrastú) a necháme pod čistou utierkou podkysnúť asi pol hodinu, prípadne trochu viac.
  • Pred pečením ich potrieme mliekom.
  • Mliečne pečivo s medom pečieme na 180 stupňov asi 20=25 minút, kým sa pečivká nezačnú farbiť do zlatohneda a spodky sú upečené.

Domáce pečivo

Či na sladko alebo na slano, domáce je domáce a o pečive to platí dvojnásobne. Ak nedáte dopustiť na vôňu čerstvo napečeného pečiva, inšpirujte sa našimi receptami, ktoré – verte nám – budete piecť určite viac než len raz.

Grahamové rožky s kefírom

Domáce hotdogové rožky so sezamom

Žemle kaiserky

Sladké rožky na raňajky

Nadýchané čokoládové žemličky

Rustikálne žemle

Tekvicové žemličky pre deti

 

Leave a Reply