tekvicové žemličky
tekvicové žemličky
tekvicové žemličky
tekvicové žemličky
tekvicové žemličky
Tekvicové žemličky sú rafinovaný spôsob ako prepašovať do vašich detí tekvicu. Ak ani vaše deti nechcú jesť tekvicu, tak ju zamaskujte a upečte im chutné tekvicové žemličkyv tvare milých tekvičiek. Najprv upútajú vzhľadom a potom ešte aj chutia. A nikto nemusí vedieť, že ste do nich použili tekvicu. Tekvica im dodá krásnu farbu a zároveň...

Tekvicové žemličky sú rafinovaný spôsob ako prepašovať do vašich detí tekvicu. Ak ani vaše deti nechcú jesť tekvicu, tak ju zamaskujte a upečte im chutné tekvicové žemličkyv tvare milých tekvičiek. Najprv upútajú vzhľadom a potom ešte aj chutia. A nikto nemusí vedieť, že ste do nich použili tekvicu. Tekvica im dodá krásnu farbu a zároveň je vďaka nej cesto ostane mäkké a šťavnaté. Verte, určite budú vašim deťom chutiť, máme to odskúšané na jednom detskom letnom športovom tábore “Smelá žabka”.

Tekvicové žemličky od Sisters Bakery

Potrebujeme:

  • 500 g múky (pol na pol hladká a polohrubá, môže byť aj špaldová)
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 8 g soli
  • 70 ml vlažnej vody
  • 200 g tekvicového pyré (získate tak, že upečiete v rúre tekvicu, vydlabete dužinu a rozmixujete ponorným mixérom, narobte si ho rovno viac a môžete ho zmraziť aj na niekoľko mesiacov)
  • 1 vajce
  • 50 g medu
  • 50 g mäkkého masla
  • 1 ČL tekvicového korenia (pripravíme ho zmiešaním 2 ČL mletej škorice, 1 ČL mletých klinčekov, 1 ČL mletého zázvoru, 1 ČL mletého muškátového orecha a 1 ČL mletého nového korenia)
  • Lieskovce a trstinový cukor na ozdobenie, vajce na potretie

Ako na to?

  • Na tekvicové žemličky najprv zmiešame suché prísady (múku, soľ, droždie, korenie), potom pridáme zvyšok prísad a vypracujeme nelepivé cesto. Mixérom nám to trvalo asi 10 minút.
  • Cesto necháme v teple odpočívať a kysnúť aspoň na dvojnásobok pôvodnej veľkosti.
  • Z vykysnutého cesta spravíme 12-14 bochníčkov, ktoré položíme na plech a necháme asi 15-20 minút podkysnúť.
  • Podkysnuté bochníčky stlačíme palcom v strede, spravíme malú jamku, do ktorej strčíme oriešok a pomocou špachtle alebo noža narežeme okraje bochníčka tak, aby vznikol kvetinkovitý tvar.
  • Potrieme rozľšahaným vajcom a pečieme na 200 stupňoch asi 15-18 minút do zlatohneda.
  • Po dopečení postriekame vodou a posypeme hnedým kryštálovým cukrom.
  • Tekvicové žemličk necháme úplne vychladnúť na plechu.
  • Táto dávka vystačí na 12-14 ks pečiva. Najlepšie chutia čerstvé.

Ak vám ostane tekvica a neviete, čo s ňou, inšpirujte sa u nás:

Páčil sa vám recept na tekvicové žemličky? Vyskúšajte aj ďalšie tekvicové recepty:

Kváskové rožky s tekvicovým pyré

Kváskový tekvicový chlieb s tekvicovými semiačkami

Tekvicová vianočka

Leave a Reply