Vianočná hviezda je krásne sviatočné pečivo, ktoré sa bude nádherne vynímať na vianočné raňajky. Mäkučká, voňavá a prudko návyková. Toto lahodné pečivo si zamilujete a nebude vám stačiť len na Vianoce. Môžete si ju dať ku káve, k čaju, na raňajky s maslom a džemom ako vianočku.
Vianočná hviezda
pôvodný recept od Marcel Paa – www.marcelpaa.com
Ingrediencie:
Predcesto:
- 140 g hladkej múky
- 90 g mlieka izbovej teploty
- 1 g čerstvého droždia
Cesto:
- Predcesto po 12 hodinách
- 400 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
- 40 g mletých mandlí
- 40 g kryštálového cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 1 ČL soli
- 1 celé vajce
Na dochutenie a dozdobenie:
- 70 g hrozienok
- 20 g pomarančovej kandizovanej kôry (oranžát)
- 1 kopcovitá PL múky na prisypanie
- 1 vajce na potretie
- Za hrsť mandľových lupienkov an posypanie
Ako na to?
- Deň vopred si pripravíme predcesto. Múku zmiešame s mliekom izbovej teploty a gramom droždia a necháme pri izbovej teplote min.12 hodín vyzrieť. V rovnakom čase namočíme do vody hrozienka.
- Na druhý deň dime do misy všetky ingrediencie na cesto a min.10 minút miesime mixérom,. kým sa cesto samo odlepuje od okrajov misy a dá sa natenučko vyťahať.
- Potom doň ešte krátko vmiesime nadrobno nasekanú kandizovanú pomarančovú kôru a vyžmýkané hrozienka.
- Vymiesené cesto zľahka ručne premiesime na pomúčenej doske, vrátime ho do misy a prikryté fóliou ho necháme aspoň hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú prac. dosku, zľahka ho miesením vytvarujeme do kruhu, ten preložíme nap lech vystlaný papierom na pečenie, dlaňou sploštíme na placku a v strede narežeme 6 cípu hviezdicu, ktorá sa prekríži v strede kruhu.
- Jednotlivé cípy potom zo stredu vytiahneme von, mimo kruh (bude ich 6) a takto nám vznikne hviezda. Hviezdu necháme prikrytú fóliou ešte raz podkysnúť.
- Rúru rozohrejeme na 200 stupňov.
- Vykysnutú hviezdu potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami, teplotu na rúre stiahneme na 170 a vložíme do nej hviezdu piecť. Pečieme ju v parnom režime (resp.na dno rúry dáme plech s vodou alebo misu z jenského skla s vodou) asi 25-30 min.
- Upečenú hviezdu necháme vychladnúť, podávame ju posypanú práškovým cukrom.
Disclaimer: Tento recept sme nevymysleli my, inšpirovali sme sa u cukrára a pekára Marcela Paa.
Originálny vianočný darček
Hľadáte pre niekoho blízkeho originálny vianočný darček? Naša kniha Takmer zabudnuté recepty poteší každého, kto rád pečie, vychutnáva si sladké a slané domáce dobroty alebo niekoho, komu záleží na tom, aby sa na to staré, dobré nezabudlo.
70 receptov na sladké a slané pečenie, ktoré sú rozdelené podľa tém ako napr. Vianočné recepty, Sviatočné recepty, Jesenné recepty a mnohé iné…
Objednajte si ju na našej stránke a poštovné máte u nás zadarmo.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.