Medové rezy
Medové rezy
Medové rezy
Medové rezy

Medové rezy sme ako deti jedávali u babky. Ona bola jediná, kto ich vedel najlepšie napiecť a hlavne jediná, komu sa s nimi chcelo babrať. Áno, priznávame, medové rezy vyžadujú trochu trpezlivosti. Treba si však uvedomiť jedno. Vaše úsilie bude odmenené vo forme jedného z najlepších zákuskov, aké si môžete doma napiecť. Tak sa do toho pustíme, čo poviete?

Medové rezy od Sisters Bakery

Ingrediencie:   

Na cesto:

  • 200 g práškového cukru
  • 550 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 3 PL medu
  • 70 g masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny

 

Na plnku: 

  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 500 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g kukuričného škrobu
  • Trochu rumu alebo esencie (nemusí byť)
  • Marhuľový džem
  • 200 g horkej čokolády a asi 50 g tuku do čokolády na polevu

 

Ako na to?

  • Vajcia, cukor, med a maslo miešame nad parou do zhustnutia. Keď začne hmota hustnúť, pridáme sódu bikarbónu a miešame opäť, až kým opäť hmota nezhustne.
  • Prisypeme múku, vypracujeme cesto, ktoré ešte za tepla na pomúčenej doske rozdelíme na 4 časti.
  • Medzi dvoma hárkami papiera na pečenie cestá vyvaľkáme na tenko na veľkosť plechu. Pečieme na papieri na pečenie na opačnej strane plechu na teplote 180 stpňov do zlatohneda, asi 8-10 minút.
  • Každý plát necháme vychladnúť.
  • Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom do krémova. V mlieku rozmiešame cukor a kukuričný škrob a za stáleho miešania uvaríme na hustý puding. Necháme úplne vychnladnúť.
  • Studený puding po troche zašľahávame do maslovej zmesi. Pridáme rum alebo esenciu a miešame do hladkého krému.
  • Spodný plát cesta natrieme džemom, nanesieme tretinu krému, rovnomerne rozotrieme a prikryjeme druhým plátom. Ten opňť natrieme džemom, krémom a prikryjeme tretím plátom. Znovu vrstva džemu, krému a posledný plát.
  • Horkú čokoládu s tukom roztopíme nad parou, potrieme ňou posledný plát a necháme stuhnúť.
  • Koláč odporúčame nechať cez noc odstáť v chladničke. Medové pláty tak nasiaknu vlhkosť z krému a koláč bude mäkký a chuťovo lepšie „vyzretý“.

Medové rezy sú vďaka medu jedinečné. Pripravili sme pre vás preto zbierku našich najlepších medových receptov:

Jahodový tvarohový koláč na medovom pláte

Banánový koláč na medovom pláte

Medový krémeš

Leave a Reply