zemiakové pagáče
zemiakové pagáče
zemiakové pagáče
zemiakové pagáče
Dnes vám dáme overený návod na to, ako si doma pripraviť mäkké, krásne nalístkované zemiakové pagáče. Tieto obľúbené slané pečivká si pripravíte jednoducho a budete na ne potrebovať len zopár ingrediencií, ktoré máte s najväčšou pravdepodobnosťou doma po ruke. Dlho vydržia mäkké a padnú vám vhod aj na raňajky alebo desiatu. Zemiakové pagáče od Sisters...

Dnes vám dáme overený návod na to, ako si doma pripraviť mäkké, krásne nalístkované zemiakové pagáče. Tieto obľúbené slané pečivká si pripravíte jednoducho a budete na ne potrebovať len zopár ingrediencií, ktoré máte s najväčšou pravdepodobnosťou doma po ruke. Dlho vydržia mäkké a padnú vám vhod aj na raňajky alebo desiatu.

Zemiakové pagáče od Sisters Bakery

Ingrediencie:   

  • 1 kg hladkej múky
  • 500-600 ml teplého mlieka
  • 1 a 1/2 balíčka čerstvých kvasníc (60 g)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 3 ČL soli
  • 2 dcl oleja
  • 5 stredných zemiakov, v šupke uvarených
  • 250 g masla
  • 1 vajce na potretie
  • Ľanové semiačka na posypanie

   

Ako na to?

  • Odoberieme 250 ml mlieka, zmiešame ho s 1 PL kryštálového cukru a 1 PL múky, pridáme kvasnice a rozmiešame. Necháme v teple nakysnúť.
  • Vo väčšej mise zmiešame múku, soľ, pridáme kvások, olej, zvyšok mlieka a vypracujeme nelepivé hladké cesto.
  • Necháme v teple kysnúť, do pol hodiny by malo cesto dvojnásobne narásť.
  • Vykysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik a na jednu polovicu nastúhame varené zemiaky. Preložíme, rozvaľkáme na obdĺžnik a opäť na jednu polovicu nastrúhame maslo a prikryjeme.
  • Rozvaľkáme na obdĺžnik a začíname prekladať, aby sa nám cesto pekne nalistovalo. Prekladať budeme spolu 4-krát. Cesto si na pracovnej doske umiestnime tak, že dlhšia strana obdĺžnika bude vodorovná a kratšia bude zvislá.
  • Preložíme cesto na tretiny, najprv zľava do stŕedu a potom sprava do stredu a necháme prikryté odpočívať asi 10-15 minút. Potom znovu rozvaľkáme a opakujeme prekladanie. Spolu  4-krát..
  • Po poslednom preložení a odpočinutí cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm, vykrajujeme kolieska, ktoré potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme ľanovými semiačkami a necháme 10 minút na plechu podkysnúť.
  • Zemiakové pagáče pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 20-25 minút do zlatohneda.
  • Vystačilo nám na 3 plechy.

Ešte vám ponúkame recepty na iné druhy domáceho slaného pečiva:

Domáce oškvarkové pagáče

Slané praclíky

Slané rožky na grécky spôsob

Alsaský osúch so slanikou, cibuľkou a smotankou

 

 

Leave a Reply