bezlepkové medovníky
bezlepkové medovníky
bezlepkové medovníky
My síce bezlepkáčky nie sme, ale možno už viete, že sa pracovne pohybujeme aj vo svete bez lepku a často testujeme práve takéto recepty. Tento konkrétny máme už veľmi dávno. Raz ma v práci ponúkla kolegynka Ivanka (zdavím, cica :-)) voňavými a mäkkými medovníčkami, zdobenými len orieškami. Chutili veľmi dobre, ale nevedela som identifikovať, čo...

My síce bezlepkáčky nie sme, ale možno už viete, že sa pracovne pohybujeme aj vo svete bez lepku a často testujeme práve takéto recepty. Tento konkrétny máme už veľmi dávno. Raz ma v práci ponúkla kolegynka Ivanka (zdavím, cica :-)) voňavými a mäkkými medovníčkami, zdobenými len orieškami. Chutili veľmi dobre, ale nevedela som identifikovať, čo im dodáva špecifickú, pre mňa zatiaľ nepoznanú chuť. A bola to práve kukuričná múka. Tak som si rovno pýtala recept a medovníčky som upiekla pre rodinu. Zožali veľký úspech. Preto ich teraz ponúkame aj vám. 

Bezlepkové medovníky z kukuričnej múky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 400 g bezlepkovej múky (kombinovali sme 250 g  kukuričnej extra jemnej  a 150 g ryžovej hladkej) – pre celiatikov odporúčame značku Novalim. Jednak preto, lebo ich jednoruhovky sú kvalitne najemnop pomleté a jednak preto, že v ich závode sa nespracováva nič, čo by obsahovalo lepok, čiže máte 100 percentnú istotu bezlepkovosti.
  • 150 g práškového cukru
  • 60 g rastlinného tuku do cesta alebo masla
  • 2 celé vajcia
  • 100 g medu
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Orechy, slnečnicové semiačka na ozdobenie

 

Ako na to?

  • V mise premiešame suché ingrediencie (múku, cukor, sódu bikarbónu, škoricu a klinčeky).
  • Pridáme zmäknutý tuk alebo maslo, med a rozšľahané vajcia a vypracujeme tuhé cesto. Ak sa lepí, namúčime si ryžovou múkou ruky, do cesta sa snažíme nepridávať múku, aby medovníčky nestuhli.
  • Vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ideálne cez noc v chladničke. Tento krok odporúčame dodržať, akékoľvek medovo korenisté cesto potrebuje určitý čas na to, aby chuť správne vyzrela a aby potom pri pečení kypridlá dobre splnili svoju funkciu.
  • Na druhý deň ho na pomúčenej doske vyvaľkáme, vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov a ozdobíme ich orechom alebo semiačkami. Môžeme potrieť rozmiešaným vajíčkom, resp.žĺtkom s trochou vody.
  • Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 10 minút. Čas aj dĺžka pečenia závisí od veľkosti a hrúbky medovníkov. My sme robili menšie medovníčky o hrúbke asi pol cm.

Ak hľadáte bezlepkové dobroty, aj na našej stránke nájdete zopár overených receptov (z jednodruhových múk):

Bezlepková pohánková torta s brusnicami

Čokoládový koláč z ryžovej múky

Mini Pavlova s jahodami

Bezlepkové lieskovcové koláčiky s čokoládou

Koláč bez múky z červenej repy

 

 

Leave a Reply