Keď sme hľadali nejaký dobrý recept na egrešový koláč, bola to veru neľahká práca. Napokon sme sa rozhodli, že si ho upečieme podľa predlohy jedného nášho dobrého koláča, v ktorom používame iné bobuľové ovocie. Egreše sa doň výborne hodili a tak sme sa rozhodli tento recept zaradiť do nášho virtuálneho receptára. Krehké cesto, egrešová plnka a bohatá “korunka” z bielkovej peny. Vyzerá krásne, čo poviete?
Egrešový koláč s bielkovou penou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 150 g masla
- 90 g práškového cukru
- 210 g polohrubej múky
- 3 žĺtky
- 1 vanilka
- 1 kypriaci prášok
Na egrešovú plnku:
- 500 g očistených egrešov
- 3-4 PL kryštálového cukru
- Pol balíčka Zlatého Klasu (alebo 1 PL kukuričného škrobu)
Na bielkový sneh:
- 3-5 bielok
- 120 – 200 g kryštálového cukru
Ako na to?
- Egreše dáme do hrnca, pridáme cukor a varíme aspoň 20 minút, aby sa čo najviac tekutiny odparilo. Tesne pred dokončením varenia pridáme Zlatý Klas alebo škrob rozmiešaný v 1 PL vody a prevaríme.
- Na cesto zmiešame všetky ingrediencie, spracujeme ich do mäkkého cesta, ktoré roztlačíme prstami na dno okrúhlej formy (my sme mali plytkú formu s priemerom 23 cm).
- Na cesto nanesieme egrešovú plnku.
- Na egreše nanesieme bielkový sneh (začneme šľahať bielky a keď sa zmenia na bielu penu, pridáme polovicu kryštálovéh cukru, šľaháme ďalej, kým sa cukor nerozpustí a potom pridáme druhú polovicu cukru a šľaháme do tuha).
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 25 minút (sneh na povrchu sa jemne sfarbí do bledohneda a vysuší sa, ale vo vnútri ostane mäkký, ale nerozrekavý).
- Necháme vychladnúť, až potom krájame.
V lete, keď dozrieva naraz veľa ovocia, je dobré mať zásobu overených receptov poruke, skúste napríklad tieto:
Ríbezľový koláč s jogurtom
Jahodovo tvarohová torta
Jahodovo rebarborový koláč
Čučoriedkový cheescake
Čučoriedkové koláčiky do ruky
Višňovo čokoládová bublanina
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.