Kysnuté bryndzové pečivo
Kysnuté bryndzové pečivo
Kysnuté bryndzové pečivo

Recept na toto kysnuté bryndzové pečivo máme od jednej našej kamarátky. Jej babka ho piekavala vo forme osúchu na plech. Povedali sme si, že kombinácia kysnutého cesta, zemiakov a bryndze môže dopadnúť len dobre, tak sme zamiesili a dostali sme nápad, vyrobiť z originálneho gruľovníka malé šikovné buchtičky – žemličky a vziať si tieto šikovné pečivká so sebou napríklad na výlet.

Kysnuté bryndzové pečivo – gruľovníky od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Na cesto:

  • 450-500g polorubej múky
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 ČL soli
  • 25 g masla
  • 75 ml oleja
  • 1 vajce
  • 1 kocka čerstvých kvasníc
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL kryštálového cukru

 

Na plnku:

  • 400 g bez šupky uvarených zemiakov
  • 150 g bryndze
  • 1 cibuľa
  • Soľ, korenie
  • 1 vajce a trochu mlieka na potieranie

 

Ako na to?

  • Do vlažného mlieka dáme lyžičku cukru a čerstvé kvasnice, rozmiešame a počkáme, kým kvasnice nezačnú kysnúť. Povrch kvásku bude bublinkový, podľa toho viete, že už môžete začať miesiť cesto.
  • Vo väčšej mise zmiešame najprv suché prísady na cesto, potom pridáme vajce, maslo, olej a kvások a vypracujeme cesto. Mixérom sme ho miesili asi 10 minút, kým sa neodlepovalo od misy.
  • Cesto potom krátko premiesime na dobre pomúčenej doske a vrátime ho späť do misy vykysnúť.
  • Na plnku potlačíme uvarené zemiaky, zmiešame ich s bryndzou, rozmixovanou alebo nadrobno nakrájanou cibuľou, osolíme, okoreníme a všetko riadne premiešame.
  • Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 7mm, vykrajujeme väčšie koliečka a bohato ich naplníme plnkou. Zmotáme ich do „batôžka“, riadne spojíme, aby plnka pri pečení nevytiekla a uložíme švom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Bochníčky potom pritlačíme dlaňou, aby nám vznikli také placky.
  • Potrieme vajcom rozšľahaným s mliekom a pečieme asi 18 minút na 220 stupňoch.
  • Z tejto dávky nám vyšlo asi 20 väčších alebo 30 menších gruľovníkov.

Ak sa práve chystáte na výlet, namiesto kupovaných dobrôt, vyskúšajte si upiecť niečo dobré, domáce:

Čučoriedkové koláčiky do ruky

Mliečne pečivká

Orechové biscotti

Grécke čajové pečivo

Mandľové žemličky

Leave a Reply