Čo by ste povedali na koláčiky z lístkového cesta? Keď ste sa ešte nerozhodli, či ste maniaci, čo v kuchyni trávia všetok voľný čas alebo ste praktickí ľudia, ktorí rýchlo navaria a napečú a potom si, napríklad, idú čítať, tak tento schizofrenický recept je práve pre vás :-). Chceme vám ukázať, že piecť môže ozaj...

Čo by ste povedali na koláčiky z lístkového cesta? Keď ste sa ešte nerozhodli, či ste maniaci, čo v kuchyni trávia všetok voľný čas alebo ste praktickí ľudia, ktorí rýchlo navaria a napečú a potom si, napríklad, idú čítať, tak tento schizofrenický recept je práve pre vás :-). Chceme vám ukázať, že piecť môže ozaj každý a že dobré veci si môžete od piky pripraviť doma vlastnoručne alebo si pomôžete nejakým polotovarom. Tak či onak, koláč si upečiete sami a tá radosť, keď ho vytiahnete z rúry, rozvoniate ním celý príbytok a potom ho ochutnáte, tá bude veľká v oboch prípadoch. Dosť bolo básnenia o lístkovom ceste, poďme piecť!.

Koláčiky z lístkového cesta – domáceho od Sisters Bakery alebo kúpeného

Ingrediencie:

Na domáce lístkové cesto potrebujeme: (môžeme nahradiť 2 baleniami kúpeného rozvaľkaného lístkového cesta)

  • 500 g hladkej múky
  • 500 g masla
  • Štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 1 a pol PL octu (môžeme nahradiž 1 ČL rumu)

Ako na to?

Najprv si vysvetlíme, ako si pripraviť a upiecť domáce lístkové cesto.

  • 100 g múky a 500 g zmäknutého masla spolu premiesime a vytvoríme tehličku, vysokú asi 2 cm. Ostrým nožom ju zarovnáme tak, aby sme mali presný štvoruholník. Odrezky si necháme, budeme ich potrebovať.
  • Maslovú tehličku zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky, ešte lepšie, do mrazničky.
  • Zvyšok múky, odrezky z tehličky, soľ, žĺtok a ocot zmiešame a vymiesime cesto. Do cesta pridáme po troške vlažnú vodu. Ale len toľko, aby sa z cesta sformovala guľa a cesto bolo pružné. Skúste na začiatok pridať deci vody a nechajte hnetač miesiť. Ak sa cesto spojí a oddeľuje sa od bokov misy, vyskúšajte prstom, či je pružné a hladké (nemali by sa na ňom robiť trhančeky).
  • Riadne vymiesené cesto zabalíme do fólie a necháme ho aspoň pol hodinu odpočívať v chlade (chladničke alebo mrazničke).
  • Odpočinuté cesto vyvaľkáme na presný štvorec (resp. štvorhrannú hviezdu). Do jeho stredu uložíme maslovú kocku, ktorú sme odbalili z fólie a zabalíme ju ako do obálky. Pri každom kroku práce s cestom sa uistíme, aby bolo cesto skladané do pravouhlých štvoruholníkov.
  • Takto poskladaný bochník teraz rozvaľkáme. Začneme od stredu smerom von, do všetkých strán, aby sme vyvaľkali obdĺžnik asi 30×40 cm veľký.
  • Teraz nasleduje fáza prekladania cesta, vďaka ktorej sa cesto počas odpočívania nalístkuje. Správne lístkové cesto by malo mať 144 vrstiev. Ako ich docielime? Rozvaľkané cesto preložíme najprv na tri časti, ako keď skladáme list do obálky. Sprava do stredu, zľava do stredu (viď obr.1). Preložené cesto zabalíme do fólie a necháme ho v chlade, lepšie v mrazničke asi pol hodinu.
  • Keď ho vyberieme po pol hodine, otočíme ho o 90 stupňov (teraz bude po šírke) a opäť ho rozvaľkáme na obdĺžnik. Druhé skladanie je na 4 časti (viď obr.2). Najprv sprava preložíme cesto do polovice, potom zľava do polovice a potom preložíme cesto cez seba.
  • Opäť cesto zabalíme a dáme do chladu.
  • Po 20 min.ho vyberieme, otočíme vodorovne, rozvaľkáme a preložíme na 3 časti. Opäť ho dáme zabalené do chladu na 20 minút.
  • Posledné rozvaľkanie, skladanie na 4 časti. Zabalíme cesto a odložíme ho do chladu.
  • Po 20 minútach je cesto hotové na pečenie. Ak ho nechcete hneď použiť, pár dní vám vydrží v chladniče alebo ho môžete zmraziť. Z tejto dávky sme upiekli jeden plech slaných lístkových koláčikov, dva plechy sladkých koláčikov s plnkou a jeden menší krémeš.
lístkové cesto - prekladanie na 3 časti
lístkové cesto – prekladanie na 3 časti
lístkové cesto - prekladanie na 4 časti
lístkové cesto – prekladanie na 4 časti

 Ovocné koláčiky z lístkového cesta

Potrebujeme:

  • 2 balenia kúpeného lístkového cesta alebo ½ domáceho lístkového cesta podľa receptu vyššie

Na ovocnú plnku:

  • 2 stredne veľké jablká
  • Za hrsť čerstvých brusníc
  • 2 PL trstinového cukru (prípadne viac, závisí od toho, aké sladké ovocie používate)
  • 1 ČL mletej škorice
  • Práškový cukor na posypanie
  • 1 žĺtok s 1 PL vody na potieranie

 

Ako na to?

  • Na koláčiky z lístkového cesta domáceho najprv domáce lístkové cesto rozvaľkáme na tenučko (asi na 1 mm). Kúpené cesto len rozbalíme.
  • Z cesta vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Zároveň vykrojíme rovnaký počet prstencov (rovnaký priemer ako kolieska) a tie kladieme na vykrojené kolieska, uložené na plechu. Aby lepšie spolu držali, môžeme okraje spodného kolieska potrieť vodou alebo vaječným bielkom.
  • Na plnku si dáme do hrnca na kúsky nakrájané jablká, pridáme brusnice, cukor a škoricu, trochu vody a povaríme do zmäknutia, kým sa voda neodparí.
  • Cesto na plechu popicháme v strede vidličkou, potrieme žĺtkom rozšľahaným s vodou a pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch do zlatista, asi 20 minút, kým sa cesto pekne nezdvihne a nevytvoria sa kalíšteky a cesto sa nesfarbí do zlatohneda.
  • Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť. Potom do kalíškov vložíme lyžicou ovocnú plnku a pred podávaním koláčiky z lístkového cesta posypeme práškovým cukrom.
  • Zvyšné cesto, ktoré nám ostalo po vykrojení prstencov, nevyhodíme, ale ho môžeme upiecť samostatne. Buď ho len potrieme žĺtkom, posypeme napríklad soľou, rascou alebo semiačkami a upečieme. Prípadne môžeme spojiť po dva krúžky cesta a do stredu dať trochu hustého džemu alebo čokoládky, okraje dobre spojíme, povrch potrieme žĺtkom a pečieme.

Keď už ste zvládli domáce lístkové cesto, môžete prijať ďalšiu výzvu a naučiť sa domáce pľundrové cesto (kysnuté lístkové) na croissanty:

Domáce croissanty

Leave a Reply