Kvásková vianočka? Na nerozoznanie od klasickej. Mäkká, nadýchaná, voňavá po citrónovej kôre, akurát sladká (ani veľa, ani málo), ak chcete, tak aj s hrozienkami. Presne taká je tá naša, ktorú sme raz upiekli, dali ochutnať kámošom a odvtedy sme tento recept rozdali už mnohým ľuďom, ktorí ju – podobne ako my – s láskou pečú. Prekvapí vás, ako dlho vydrží mäkká a čerstvá. Ak ešte stále váhate, tak si pozrite obrázky, veríme, že sa do tohto receptu čoskoro pustíte.
Kvásková vianočka od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 150 g ražného rozkvasu (viď nižšie)
- 250 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
- 100 ml plnotučného mlieka
- 50 g masla alebo bravčového tuku
- 50 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
- 1 celé vajce
- Štipka soli
- Kôra z polovice bio citróna
- Asi 50 g mandľových lupienkov a rozšľahané vajíčko na potretie
Ako na to?
- Najprv si pripravíme rozkvas (ideálne ho zarobíme večer a ráno s ním začneme pracovať). Na rozkvas sme zmiešali 100 g ražnej hladkej múky, 100 ml vody a ražný kvások. Premiešame všetko dokopy, prikryjeme igelitkou a necháme v kuchyni pri izbovej teplote do rána rozkvasiť.
- Ráno odvážime z rozkvasu potrebných 150 g (zvyšok dáme do zaváraninového pohára a skladujeme v chladničke). Pridáme múku, cukor, soľ, kôru z citróna, mlieko, maslo a vajce a mixérom vypracujeme hladké cesto (miesime aspoň 10 minút. Cesto bude po domiesení mäkké, vláčne a trochu lepkavé. V tomto štádiu môžeme do cesta primiesiť hrozienka, ktoré sme vopred asi na pol hodinu nechali namočené v rume alebo vo vode. Vyžmýkame z nich prebytočnú tekutinu a zľahka ich vmiesime do cesta. Cesto potom vyklopíme na pomúčenú dosku a ručne ho zľahka premiesime. Odložíme do misy, prikryjeme igelitkou a necháme kysnúť.
- Proces kysnutia bude trvať asi 4-5 hodín. Počas tejto doby môžeme cesto zľahka premiesiť alebo poprekladať.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 4 rovnaké časti, ktoré ľahko premiesime a vygúľame na pásy dlhé asi 25 cm. Zapletáme ich ako štvoritý vrkoč, ktorý dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Na plechu necháme vianočku ešte aspoň pol hodinu podkysnúť. Tesne pred pečením ju potrieme ešte jednou vrstvou vajíčka, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 25-30 minút do zlatohneda.
- Upečené vianočku necháme vychladnúť, až potom ju nakrájame.
Kváskovanie nás baví. Ak máte doma kvások, neváhajte a vyskúšajte aj naše ďalšie kváskové recepty:
Kváskový špaldový chlieb
100% ražný kváskový chlieb
Ražné žemličky z kvásku
Kváskové šišky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.