Kváskový chlieb z ražnej múky
Kváskový chlieb z ražnej múky s ľanovými semiačkami
Kváskový chlieb z ražnej múky s ľanovými semiačkami
Kváskový chlieb z ražnej múky

Kváskový chlieb je pre niekoho vášňou, pre niekoho nedosiahnuteľnou métou, pre nás sa stal bežnou súčasťou života, rutinou a tešíme sa z toho. Mnohí tí, ktorí kváskujú, nám dajú za pravdu. Príprava, miesenie a potom finálna vôňa kváskového chleba je odmenou samou o sebe. Nehovoriac o tom, že okrem najpôvodnejšej chuti domáceho chleba robíte aspoň maličkosť pre svoje zdravie. Vyskúšajte náš, 100 percentne ražný.

Kváskový chlebík z ražnej múky s ľanovými semiačkami od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Rozkvas:

  • 50 g (veľká kopcovitá PL) kvásku
  • 150 g hladkej ražnej múky
  • 150 g vlažnej vody (druhá možnosť ako pripraviť rozkvas je zmiešať všetok váš kvások s uvedeným množstvom vody a múky a nechať cez noc rozkvasiť, ráno z tohto množstva odvážte asi 300-350 g rozkvasu a zvyšný rozkvas vráťte späť do nádoby, kde ste mali kvások. Týmto si vlastne nakŕmite kvások a on vám vydrží v chlade ďalší týždeň spokojne bez prikrmovania)

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • 300 g hladkej ražnej múky
  • 300 g celozrnnej ražnej múky
  • 12 g soli
  • 50 g ľanových semiačok
  • 400 g vlažnej vody

 Ako na to?

  • Deň 1 večer: Pripravíme si rozkvas. Múku, vodu a kvások (my máme ražný) zmiešame vo veľkej mise, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme do druhého rána kvasiť. Ideálne na teplom mieste alebo v uzavretej vypnutej rúre.
  • Deň 2 ráno: Z hotového rozkvasu odoberieme lyžicu a vrátime ho do nádoby s kváskom, nech ďalej pekne prosperuje 😊. Do hotového rozkvasu (celá zmes zmäkne, pri dobrom kvasení sa vytvoria bublinky na povrchu) pridáme oba druhy ražnej múky, soľ, semiačka a vodu a miesiacim hákom mixéra miesime cesto, kým sa nezačne odlepovať od krajov misy.
  • Vymiesené cesto ešte ručne premiesime na pomúčenej doske a vrátime ho späť do misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť. Závisí od podmienok kysnutia, ale tento proces bude trvať niekoľko hodín. Ak je v kuchyni dobre teplo, resp.v rúre na 40 stupňov vám cesto nakysne do popoludnia.
  • Nakysnuté cesto (ideálne aby zdvojnásobilo svoj pôvodný objem) premiesime, vytvarujeme podlhovastý šulec, ktorý opatrne vložíme do vymúčenej ošatky. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť tak, že cesto začne prerastať ponad ošatku.
  • Deň 2 večer: v tomto okamihu by malo byť cesto správne nakysnuté. Rúru rozohrejeme na 240 stupňov a dáme do nej plech (taký, ktorý znesie tútu vysokú teplotu, alebo pizzový kameň). Ak máme rúru s parným režimom, tak ho aktivujeme, ak nie, na dno rúry dáme ohňovzdornú nádobu s vodou, ktorá bude vytvárať paru.
  • Keď je rúra riadne rozohriata, opatrne vyklopíme chlebík na rozhorúčený plech, postriekame ho vodou a zavrieme rúru. Pri tejto vysokej teplote pečieme 10 minút, potom teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme ďalších 20-25 minút.
  • Chlieb je hotový, keď je kôrka na povrchu upečená a zo spodu po zaklopkaní sa robí dutý zvuk.
  • Po vybratí z rúry chlebík postriekame vodou a necháme ho ÚPLNE vychladnúť, až potom ho rozrežeme. A tento krok (aj keď to bude ťažké a pokušenie bude veľké) dodržíme, aby sa nám správne dopiekla striedka.

Hľadáte ďalšie kváskové recepty? Nech sa páči, tu sú:

Kvásková vianočka

Kváskový makovník a orechovník

Kváskové šišky

Kváskový špaldový chlieb

Ražné žemličky z kvásku

Kváskové rožky s tekvicou

 

Leave a Reply