čokoládové žemličky
čokoládové žemličky
čokoládové žemličky
Keď chcete urobiť deťom radosť a pripraviť im niečo dobré na raňajky alebo večeru, skúste tieto nadýchané kysnuté čokoládové žemličky. Keď použijete kvalitnú horkú čokoládu, nemusíte mať ani výčitky, že dávate deťom sladké. Žemličky chutia výborne len tak, ku kakavku alebo potreté maslom a kyslým lekvárom. Prajeme vám príjemné pečenie. Kysnuté čokoládové žemličky od Sisters...

Keď chcete urobiť deťom radosť a pripraviť im niečo dobré na raňajky alebo večeru, skúste tieto nadýchané kysnuté čokoládové žemličky. Keď použijete kvalitnú horkú čokoládu, nemusíte mať ani výčitky, že dávate deťom sladké. Žemličky chutia výborne len tak, ku kakavku alebo potreté maslom a kyslým lekvárom. Prajeme vám príjemné pečenie.

Kysnuté čokoládové žemličky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 250 ml mlieka
  • 70 g masla alebo bravčovej masti
  • 70 g kryštálového cukru
  • 20 g čerstvého droždia (pol kocky)
  • 2 žĺtky
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL vanilky
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 2 hrste čokoládových slzičiek (alebo na malé kúsky nasekaná horká čokoláda)
  • 1 žĺtok a trochu mlieka na potieranie

 

Ako na to?

  • Do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a rozmrvíme droždie, rozmiešame, aby sa droždie rozpustilo a necháme na teplom mieste postáť asi 15 minút, kým sa nám nespraví kvások.
  • Múku, zvyšný cukor, vanilku, citrónovú kôru premiešame, pridáme na kúsky nakrájané maslo alebo masť, žĺtky a kvások a miesime asi 10 minút, kým nám nevznikne hladké cesto, ktoré sa nelepí sa okraje misy.
  • Pridáme soľ a čokoládové kúsky, ešte asi dve minúty premiesime a necháme prikryté na teplom mieste kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  • Z nakysnutého cesta sformujeme asi 10 žemličiek, poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich aspoň pol hodinu prikryté čistou utierkou podkysnúť.
  • Tesne pred pečením ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom.
  • Pečieme na 180 stupňoch v dobre rozohriatej rúre asi 20 minút, kým sa žemličky na povrchu nesfarbia do zlatohneda.
  • Pred podávaním ich necháme úplne vychladnúť.

Zaujali vás tieto čokoládové žemličky?

My sme veľké milovníčky domáceho pečiva. Kysnuté, na sladko alebo slano, hádam aspoň raz do týždňa nám domáce pečivo rozvonia kuchyňu. A to nerátame chlieb. Pomaly už do prác zapájame aj deti, ktoré minulú miesiť cesto (to sa, samozrejme, potom stáva nepoužiteľným) a tie sa z pečiva tešia potom rovno dvakrát. Ak ste ešze domáce pečivo nevyskúšali, pozývame vás pozrieť si naše recepty. S odskúšané, chutné a určite sa vám podaria.

Rustikálne žemle kysnúce cez noc

Cesnakové uzly zo zemiakového cesta

Sladké mandľové žemličky

Bavorské pečivo so semiačkami

Leave a Reply