cesnakové uzly
cesnakové uzly
cesnakové uzly
cesnakové uzly
Najlepšie recepty vznikajú spontánne. Ako aj tento. Z predchádzajúceho dňa mi ostalo asi 200 g zemiakového pyré. Tak som zamiesila kysnuté cesto a vyšli z toho úžasne mäkučké a nadýchané cesnakové uzly. Rozvoniavalo to po celej našej kuchyni a ja som sa nevedela dočkať, kedy vychladnú, aby som ich mohla ochutnať. Tento recept je úžasný,...

Najlepšie recepty vznikajú spontánne. Ako aj tento. Z predchádzajúceho dňa mi ostalo asi 200 g zemiakového pyré. Tak som zamiesila kysnuté cesto a vyšli z toho úžasne mäkučké a nadýchané cesnakové uzly. Rozvoniavalo to po celej našej kuchyni a ja som sa nevedela dočkať, kedy vychladnú, aby som ich mohla ochutnať. Tento recept je úžasný, neváhajte a vyskúšajte naše cesnakové uzly.

Cesnakové uzly z kysnutého zemiakového cesta od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 170 g zemiakového pyré (môžu byť aj varené zemiaky z predošlého dňa)
  • 200 ml mlieka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 3 PL masti (asi 70 g)
  • 1 ČL soli

Na potieranie: 1 rozšľahané vajce, hrubozrnná soľ na posýpanie, asi 3 PL oleja a 3 strúčiky cesnaku

Ako na to?

  • Do vlažného mlieka dáme cukor a rozdrobíme doň čerstvé droždie. Rozmiešame a necháme nakysnúť kvások.
  • Všetky suroviny dáme do väčšej misy, pridáme vykysnutý kvások a pomocou hnetača vymiesime na hladké, pružné a mäkké cesto.
  • Cesto v mise prikryjeme potravinárskou fóliou a pri izbovej teplote necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každú zľahka vyšúľame na asi 30 cm dlhý valček, ten zmotáme do uzla a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď máme pripravených všetkých 8 uzlov na plechu, prikryjeme ich utierkou a necháme ešte asi 20 minút podkysnúť.
  • Rúru rozohrejeme na 220 stupňov.
  • Podkysnuté uzly potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubozrnnou soľou a dáme piecť na asi 20-25 minút do zlatista.
  • Medzitým si pripravíme do malej misky olej a doň roztlačíme tri cesnakové strúčiky. Touto zmesou potrieme uzly, ktoré sme rovno vytiahli z rúry a necháme ich vychladnúť.
  • Cesnakové uzly chutia najlepšie čerstvé, vydržia však mäkké aj do druhého dňa, ak ich zabalíte do igelitového sáčku.

Zastávame názor, že domáce pečivo je najlepšie. Ak sa vám páči recept na tieto cesnakové uzly, skúste aj ďalšie naše fungujúce recepty:

Brioška

Bavorské pečivo so semiačkami

Rustikálne žemle kysnúce cez noc

Makové lupačky

 

Leave a Reply