zemiakové žemle
zemiakové žemle
zemiakové žemle
zemiakové žemle
Keď vám ostanú z obeda zemiaky a neviete, čo s nimi, nevyhadzujte ich. Varené zemiaky sa dajú totižto vždy šikovne spracovať. Napríklad sa dobre hodia do chlebového alebo pečivového cesta. My sme tie naše zmiešali s múkou a inými prísadami a vytvorili sme z nich krásne zemiakové žemle s chrumkavou kôrkou. Keďže zemiaky tvoria dominantnú...

Keď vám ostanú z obeda zemiaky a neviete, čo s nimi, nevyhadzujte ich. Varené zemiaky sa dajú totižto vždy šikovne spracovať. Napríklad sa dobre hodia do chlebového alebo pečivového cesta. My sme tie naše zmiešali s múkou a inými prísadami a vytvorili sme z nich krásne zemiakové žemle s chrumkavou kôrkou. Keďže zemiaky tvoria dominantnú časť ingrediencií, hotové žemličky chutia zemiakovo. Povieme vám rovno, týchto 8 kúskov padlo “co by dup”, ako sa hovorí. 

Kysnuté zemiakové žemle od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 400 g uvarených a popučených zemiakov
  • 300 g hladkej pšeničnej múky
  • 2 ČL soli
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 PL olivového oleja
  • 75 ml vody z uvarených zemiakov
  • prípadne nejaké semiačka (ľanové, slnečnicové) na posýpanie,alebo rasca

Táto dávka vystačí na 8 žemličiek.

Ako na to?

 

  • Ošúpané zemiaky uvaríme do mäkka, vodu zlejeme bokom, lebo ju ešte budeme potrebovať. Zemiaky necháme vychladnúť a potom ich popučíme.
  • Preosiatu múku zmiešame s droždím, soľou, rascou. Pridáme popučené zemiaky, olivový olej a vodu z uvarených zemiakov a vypracujeme cesto. Odporúčame miesiť v mixéri, kým nebude cesto držať pokope a bude hladké.
  • Cesto v mise prikryjeme igelitom a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Potom cesto ručne premiesime a rozdelíme ho na 8 rovnakých bochníčkov. Každý vyformujeme do guľky, posypeme trochou múky a necháme ich prikryté podkysnúť asi pol hodinu na pelchu vystlanom papierom na pečenie.
  • Rúru rozohrejeme na 220 stupňov. Nakysnuté žemličky môžeme postriekať vodou a posypať semiačkami alebo ich môžeme dať rovno do rúry.
  • Pečieme ich 5 minút pri teplote 220 stupňov, potom teplotu stíšime na 180 stupňov a dopekáme ešte ďalších 25 minút, kým sú pekne zlatohnedé.
  • Ak máte tú možnosť, odporúčame piecť tieto zemiakové žemle so záparou.

Aj vy ste prepadli feoménu domáceho pečiva?

Ak áno, neodchádzajte ešte. Inšpirujte sa ďalšími receptami z nášho archívu:

Raňajkové rožky z celozrnnej múky

Kváskové rožky s tekvicovým pyré

Slané rožky s rascou

Makové lupačky

Rustikálne žemle kysnúce cez noc

Leave a Reply