Keď vám ostanú z obeda zemiaky a neviete, čo s nimi, nevyhadzujte ich. Varené zemiaky sa dajú totižto vždy šikovne spracovať. Napríklad sa dobre hodia do chlebového alebo pečivového cesta. My sme tie naše zmiešali s múkou a inými prísadami a vytvorili sme z nich krásne zemiakové žemle s chrumkavou kôrkou. Keďže zemiaky tvoria dominantnú časť ingrediencií, hotové žemličky chutia zemiakovo. Povieme vám rovno, týchto 8 kúskov padlo “co by dup”, ako sa hovorí.
Kysnuté zemiakové žemle od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 400 g uvarených a popučených zemiakov
- 300 g hladkej pšeničnej múky
- 2 ČL soli
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 PL olivového oleja
- 75 ml vody z uvarených zemiakov
- prípadne nejaké semiačka (ľanové, slnečnicové) na posýpanie,alebo rasca
Táto dávka vystačí na 8 žemličiek.
Ako na to?
- Ošúpané zemiaky uvaríme do mäkka, vodu zlejeme bokom, lebo ju ešte budeme potrebovať. Zemiaky necháme vychladnúť a potom ich popučíme.
- Preosiatu múku zmiešame s droždím, soľou, rascou. Pridáme popučené zemiaky, olivový olej a vodu z uvarených zemiakov a vypracujeme cesto. Odporúčame miesiť v mixéri, kým nebude cesto držať pokope a bude hladké.
- Cesto v mise prikryjeme igelitom a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Potom cesto ručne premiesime a rozdelíme ho na 8 rovnakých bochníčkov. Každý vyformujeme do guľky, posypeme trochou múky a necháme ich prikryté podkysnúť asi pol hodinu na pelchu vystlanom papierom na pečenie.
- Rúru rozohrejeme na 220 stupňov. Nakysnuté žemličky môžeme postriekať vodou a posypať semiačkami alebo ich môžeme dať rovno do rúry.
- Pečieme ich 5 minút pri teplote 220 stupňov, potom teplotu stíšime na 180 stupňov a dopekáme ešte ďalších 25 minút, kým sú pekne zlatohnedé.
- Ak máte tú možnosť, odporúčame piecť tieto zemiakové žemle so záparou.
Aj vy ste prepadli feoménu domáceho pečiva?
Ak áno, neodchádzajte ešte. Inšpirujte sa ďalšími receptami z nášho archívu:
Raňajkové rožky z celozrnnej múky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.