Nemecké rožky
Nemecké rožky
Nemecké rožky

Tieto rožky sú príjemnou zmenou oproti tradičnému raňajkovému pečivu. Sú pripravené z jemného kysnutého cesta, kde sa kombinuje biela a celozrnná pšeničná múka. Dobre nakysnuté cesto sa vytvaruje do malých rožtekov, ktoré sa potrú vajíčkom a posypú sézamom. Po upečení krásne chrumkajú po zahryznutí a vo vnútri sú mäkučké.

Nemecké rožky od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

  • 630 g hladkej múky
  • 120 g hladkej celozrnnej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 100 g masla
  • 10 g soli
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 žĺtok
  • 250 ml teplého mlieka
  • Sézamové semiačka a vajíčko na potieranie

 

Ako na to?

  • Oba druhy múk, droždie a cukor dáme do misy a premiešame. Začneme pomaly prilievať teplé mlieko, pridáme soľ a necháme miesiť asi 20 minút. Dĺžka miesenia ovplyvňuje výslednú kvalitu cesta, tak nešvindľujeme a poctivo necháme mixér miesiť .
  • V polovici miesenia pridáme maslo a pokračujeme v miesení.
  • Vymiesené cesto bude trochu lepkavé. Ručne ho ešte trochu premiesime na jemne pomúčenej doske, misu, v ktorej sme ho miesili jemne vytrieme olejom a cesno v nej necháme prikryté utierkou kysnúť až do zdvojnásobenia objemu.
  • Vykysnuté cesto vyklopíme na pmúčenú dosku a premiesime ho tak, aby sa nelepilo. Rozdelíme ho na 16 rovnakých kúskov, prikryjeme a necháme 15 minút podkysnúť.
  • Každý kúsok rukou roztľapkáme na placku, zrolujeme a necháme opäť podkysnúť asi 15 minút.
  • Podkysnuté kúsky vytvarujeme do trojuholníkov a tie rozvaľkáme na tenko. Začneme ich rolovať od dlhšej strany smerom k špicu. Počas rolovania sa snažíme cesto stále naťahovať, aby bolo tenké.
  • Zrolované cestá zohneme do tvaru rožtekov, poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme poslednýkrát podkysnúť.
  • Rúru rozohrejeme na 200 stupňov. Rožky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, bohato posypeme sézamom a pečieme do zlatista asi 25 minút.
  • Necháme vychladnúť a potom ich jeme ako klasické pečivo, napríklad natrieme maslom a džemom.

Keď už ste sa dali na pečenie svojho vlastného raňajkového pečiva, škoda neodskúšať aj naše ďalšie vychytávky:

Pletenky zo zemiakového cesta

Bavorské praclíky

Pečivá so semiačkami

Ražné žemličky z kvásku

Domáce bagle

Leave a Reply