Kysnutý ovocný koláč
Kysnutý ovocný koláč
Kysnutý ovocný koláč
Kysnutý ovocný koláč

Kysnutý ovocný koláč s mrveničkou je pretavením našich detských spomienok na leto. Každý rok, len čo začalo na stromoch dozrievať ovocie, zamiesila naša babka a neskôr naša maminka na kysnutý osúch, ako sme tento kysnutý ovocný koláč doma volali. Čerešňový, slivkový, marhuľový, ríbezľový alebo kľudne len tvarohový. Zjedli sa vždy do posledého kúska. A vlastne, piekli sa aj po skončení ovocnej sezóny, pretože sme mali v mražničke alebo v komore kopec zásob ovocia, či už mrazeného alebo zaváraného.

Kysnutý ovocný koláč s mrveničkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 100 g kryštálového cukru plus na posypanie
  • 250 g masla alebo rastlinného tuku
  • Štipka soli
  • 2 žĺtky
  • Asi 500 ml mlieka
  • 1 kocku čerstvého droždia
  • Ovocie (čučoriedky, čerešne, marhule, slivky….), ovocia asi 300 g na jeden plech

 

Na mrveničku:

  • Hladká múka
  • Práškový cukor
  • Olej alebo bravčová masť, (ťažko odhadnúť množstvá, skúste začať so 100 g múky a 50g cukru a 2 lyžice oleja, ak bude málo, zvýšte dávku)

 

Ako na to?

  •  Najprv si pripravíme kvások. V troche vlažného mlieka roztopíme lyžicu kryštálového cukru a kocku droždia. Zamiešame a necháme pri izbovej teplote trochu odstáť, kým droždie nezačne naboptnávať. Môže to trvať pár minút.
  • Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a premiešame. Potom pridáme žĺtky, na kocky nakrájané zmäkknuté maslo a kvások. Vypracujeme vláčne, pružné a nelepivé cesto. Postupne prilievame mlieko tak, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu, ak sa cesto príliš lepí, môžeme prisypať trochu múky, naopak, ak sa trúsi alebo je príliš tuhé, prilejeme mlieko.
  • Ak miesime ručne, treba tvrdo pracovať aspoň 10-15 minút, kuchynským robotom to ide rýchlejšie J.
  • Vymiesené cesto necháme pri izbovej teplote kysnúť aspoň do zdvojnásobenia objemu.
  • Potom cesto premiesime a rozdelíme na 3 časti, ak chceme koláč vyšší, alebo na 4, ak chceme radšej tenšie osúchy.
  • Každú časť premiesime a vytvarujeme do bochníčka, prikryjeme čistou utierkou a necháme aspoň pol hodinu podkysnúť.
  • Z bochníčkov potom vyvaľkáme na vymastený plech obdĺžnik a poukladáme naň ovocie. Posypeme ho kryštálovým cukrom, množstvo závisí od kyslosti ovocia.
  • Z ingrediencií si urobíme mrveničku. Výsledná konzistencia má byť trúsivá, mrvivá, majú sa tvarovať „hrčky“ rôznej veľkosti. Mrveničkou bohato posypeme koláče a necháme ich opäť aspoň pol hodiny kysnúť.
  • Pečieme asi 20 minút na 180 stupňov, kým sa nám nezačnú kraje koláča farbiť do bledo hneda.

Ak máte radi kysnuté koláče, tak nevynechajte tieto:

Kysnuté čučoriedkové uzly s cukrovou plevou

Kysnutý koláč s ríbezľami

 

Leave a Reply