Kysnutý ovocný koláč s mrveničkou je pretavením našich detských spomienok na leto. Každý rok, len čo začalo na stromoch dozrievať ovocie, zamiesila naša babka a neskôr naša maminka na kysnutý osúch, ako sme tento kysnutý ovocný koláč doma volali. Čerešňový, slivkový, marhuľový, ríbezľový alebo kľudne len tvarohový. Zjedli sa vždy do posledého kúska. A vlastne, piekli sa aj po skončení ovocnej sezóny, pretože sme mali v mražničke alebo v komore kopec zásob ovocia, či už mrazeného alebo zaváraného.
Kysnutý ovocný koláč s mrveničkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 1 kg polohrubej múky
- 100 g kryštálového cukru plus na posypanie
- 250 g masla alebo rastlinného tuku
- Štipka soli
- 2 žĺtky
- Asi 500 ml mlieka
- 1 kocku čerstvého droždia
- Ovocie (čučoriedky, čerešne, marhule, slivky….), ovocia asi 300 g na jeden plech
Na mrveničku:
- Hladká múka
- Práškový cukor
- Olej alebo bravčová masť, (ťažko odhadnúť množstvá, skúste začať so 100 g múky a 50g cukru a 2 lyžice oleja, ak bude málo, zvýšte dávku)
Ako na to?
- Najprv si pripravíme kvások. V troche vlažného mlieka roztopíme lyžicu kryštálového cukru a kocku droždia. Zamiešame a necháme pri izbovej teplote trochu odstáť, kým droždie nezačne naboptnávať. Môže to trvať pár minút.
- Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a premiešame. Potom pridáme žĺtky, na kocky nakrájané zmäkknuté maslo a kvások. Vypracujeme vláčne, pružné a nelepivé cesto. Postupne prilievame mlieko tak, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu, ak sa cesto príliš lepí, môžeme prisypať trochu múky, naopak, ak sa trúsi alebo je príliš tuhé, prilejeme mlieko.
- Ak miesime ručne, treba tvrdo pracovať aspoň 10-15 minút, kuchynským robotom to ide rýchlejšie J.
- Vymiesené cesto necháme pri izbovej teplote kysnúť aspoň do zdvojnásobenia objemu.
- Potom cesto premiesime a rozdelíme na 3 časti, ak chceme koláč vyšší, alebo na 4, ak chceme radšej tenšie osúchy.
- Každú časť premiesime a vytvarujeme do bochníčka, prikryjeme čistou utierkou a necháme aspoň pol hodinu podkysnúť.
- Z bochníčkov potom vyvaľkáme na vymastený plech obdĺžnik a poukladáme naň ovocie. Posypeme ho kryštálovým cukrom, množstvo závisí od kyslosti ovocia.
- Z ingrediencií si urobíme mrveničku. Výsledná konzistencia má byť trúsivá, mrvivá, majú sa tvarovať „hrčky“ rôznej veľkosti. Mrveničkou bohato posypeme koláče a necháme ich opäť aspoň pol hodiny kysnúť.
- Pečieme asi 20 minút na 180 stupňov, kým sa nám nezačnú kraje koláča farbiť do bledo hneda.
Ak máte radi kysnuté koláče, tak nevynechajte tieto:
Kysnuté čučoriedkové uzly s cukrovou plevou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.