Slané praclíky
Slané praclíky
Slané praclíky

Slané praclíky, ktoré vám dnes predstavujeme, sme raz ochutnali a keďže boli fantastické, pýtali sme si recept. Ale recept nám nechceli dať, vraj je tajný. Verte ale, že niet takej veci ako tajný recept, v dnešnej dobe sa dá dohľadať a vysnoriť akýkoľvek recept si zmyslíme :-). Tak sme hľadali a pátrali, až sme sa dopátrali. Tento recept sme našli v jednej starej kuchárskej knihe. Odskúšali sme ho a vedeli sme, že to je presne ten, ktorý sme hľadali. Praclíčky sú veľmi chutné, chrumkavé a jemné a dlho vydržia.

Slané praclíky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na praclíky:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g masla alebo rastlinného tuku
  • Trocha soli
  • 20 g čerstvého droždia
  • Asi 200 ml mlieka
  • 1 žĺtok na potretie

Na polevu:

  • 2 ČL soli
  • 2 ČL vody
  • 2 ČL hladkej múky
  • 1 bielok

Ako na to?

  • Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, lyžicu múky a môžeme pridať malú lyžičku kryštálového cukru, aby lepšie nakyslo J. Necháme v teple nakysnúť, kým sa nespravia na zmesi bublinky a nezväčší výrazne svoj objem.
  • Múku a soľ preosejeme, pridáme na kúsky nakrájané zmäknuté maslo a vykysnutý kvások a vymiesime mäkké cesto. Cesto nesmie mať pukliny, resp.trhliny, musí byť pekne hladké a na skúšku môžeme kúsok z neho šúľať – ak sa cesto vracia späť a sťahuje sa, ešte treba miesiť, prípadne pridať trochu mlieka a riadne premiesiť.
  • Z cesta sformujeme 4 bochníčky, prikryjeme ich čistou utierkou a z jedného bochníka začneme šúľať tenké valčeky. (dĺžka valčekov asi 20-25 cm, mali by byť široké asi ako bývajú syrové nite, resp.ešte trochu užšie)
  • Valčeky sformujeme do praclíkov a kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov najprv 5 minút, potom vyberieme, potrieme polevou (uvedené ingrediencie na polevu riadne premiešame metličkou) a dáme piecť ešte asi na 5 minút.
  • Odporúčame odsledovať si dĺžku pečenia, pretože závisí od veľkosti a hrúbky praclíkov. Posledné minúty začnú praclíky rýchlejšie hnednúť, treba dať pozor, aby sa nepripiekli. Ideálne majú byť zlatohnedé, jemne chrumkavé.
  • Táto dávka vystačí asi na 100 ks praclíkov. Ale zjedia sa rýchlejšie, než by ste čakali J.

Viacero receptov na slané maškrty k telke alebo k nápojom nájdete v našom receptovom archíve:

Zemiakové pagáče

Slané plnené rožky na grécky spôsob

Oškvarkové pagáče

 

Leave a Reply