Kysnutý tvarohový koláč s čučoriedkami
Kysnutý tvarohový koláč s čučoriedkami
Kysnutý tvarohový koláč s čučoriedkami
Kysnutý tvarohový koláč s čučoriedkami
Keď prídeme na chalupu, stalo sa už zvykom, že pečiem nejaký dobrý tvarohový koláč. To preto, lebo cestou sa stavím u kamarátov na farme a kúpim si u nich domáci tvaroh z mlieka od ich kravičiek. Tento rok som to spojila ešte s ďalšou výbornou ingredienciou – s čučoriedkami. Aj tvaroh, aj čučoriedky sú lokálne...

Keď prídeme na chalupu, stalo sa už zvykom, že pečiem nejaký dobrý tvarohový koláč. To preto, lebo cestou sa stavím u kamarátov na farme a kúpim si u nich domáci tvaroh z mlieka od ich kravičiek. Tento rok som to spojila ešte s ďalšou výbornou ingredienciou – s čučoriedkami. Aj tvaroh, aj čučoriedky sú lokálne a mňa okrem výbornej chuti na jazyku teší aj to, že som podporila šikovných mladých ľudí – farmárov a čučoriedkárov. Pre vás mám teda výborný recept – tvarohový koláč s čučoriedkami, ktorý vám poslúži nielen ako fajn dezert ku kávičke, ale aj ako sladké raňajky alebo večera. Ak sa vám bude recept páčiť, ohodnoťte ho nižšie hviezdičkami, alebo napíšte váš názor do komentu. Ďakujeme :-).

Kysnutý tvarohový koláč s čučoriedkami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 80 g masla
  • 80 g kryštálového cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 menšie vajcia

Na plnku:

  • 1 kg tvarohu
  • 100 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • Kôra z 1 citróna
  • 300 g čučoriedok
  • Mletá škorica

 

Ako na to?

  • Do vlažného mlieka rozmiešame lyžičku cukru a droždie a necháme v teple vzísť kvások (bude to trvať asi 10-15 minút).
  • Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme zmäknuté maslo, cukor, vajcia a potom aj pripravený kvások a miesime cesto. Cesto bude dlho lepkavé, ale miesime ho intenzívne aspoň 10 minút mixérom. Potom ho vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a krátko ručne premiesime. Takto pripravené cesto necháme prikryté fóliou vykysnúť na dvojnásobok objemu.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Mäkké maslo vymiešame s kryštálovým cukrom do krémova, potom pridávame po jednom vajcia o izbovej teplote a dobre vmiešame. Ďalej pridáme citrónovú kôru, tvaroh a premiešame. Čučoriedky umyjeme a osušíme.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Dva plechy na pečenie vytrieme maslom alebo masťou a dlaňami alebo malým valčekom na plech rozvaľkáme cesto.
  • Tvarohov plnku rozdelíme na polovicu a každú nanesieme na cesto. Na povrch tvarohu poukladáme čučoriedky a posypeme ich mletou škoricou.
  • Takto pripravené koláče na plechu necháme ešte aspoň 20-30 minút podkysnúť.
  • Potom ich pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 20-25 minút, kým sa okraje cesta nezačnú farbiť do zlatohneda a tvaroh na povrchu stuhne.

Ovocné koláče od Sisters Bakery

To, že rady pečieme, už viete. Obzvlášť rady máme ovocné koláče, najmä ak sú upečené zo sezónneho ovocia. Teraz začínajú dozrievať čučoriedky, tak máme pre vás zopár vybraných čučoriedkových receptov, ktoré stoja za vyskúšanie.

Cheesecake s čučoriedkovou penou

Kysnuté čučoriedkové uzly s cukrovou polevou

Čučoriedkové koláčiky z krehkého lístkového cesta

Mriežkový koláč s čučoriedkami a mandľami

 

Leave a Reply