Makovník najlepší na svete – teda aspoň podľa nás a musíme povedať, že sme ich už poskúšali veľa. Medzi našimi receptami máme ešte ďalšiu výbornú verziu, pre všetkých milovníkov kvásku a kváskovania. Tento je ale klasický, z čerstvého droždia. Samozrejme, že si cesto môžete naplniť aj orechmi, koniec koncov cesto je to isté. Vyskúšajte a uvidíte sami, aký je dobrý.

 

Makovník najlepší na svete od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 70 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 200 g bravčovej masti
  • Kôra z ½ citróna

 

Plnka:

  • 250 g mletého maku
  • 250 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • Kôra z ½ citróna
  • 2 vajcia na potretie

 

Ako na to?

  • Do vlažného mlieka pridáme lyžicu kryštálového cukru a rozdrobíme doň kocku droždia. Rozmiešame a necháme v teple nakysnúť, kým sa na povrchu nezačnú robiť bublinky.
  • Múku preosejeme, pridáme cukor, kôru z citróna, žĺtky, masť a vlejeme sem pripravený kvások.
  • Vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od misy, v ktorej ho miesime (či už ručne alebo mixérom), prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť aspoň na dvojnásobok objemu.
  • Na plnku si v kastróliku zmiešame vodu a cukor a varíme asi 5 minút na slabom ohni.
  • Týmto sladkým sirupom zalejeme mletý mak, pridáme citrónovú kôru, dobre premiešame a necháme aspoň 10-15 minút odstáť.
  • Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti (odporúčame vážiť). Rovnako si rozdelíme aj plnku (aj tú sme radšej vážili, aby jej bolo v každom koláči spravodlivo 😊).
  • Každú časť cesta rozvaľkáme na tenký obdĺžnik tak, aby sa vošiel na dĺžku do plechu na pečenie. Na cesto rozotrieme jednu časť plnky a opatrne ho zrolujeme. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tento postup zopakujeme dokopy 4x, jednotlivé makovníky ukladáme na plech tak, aby sa nedotýkali. Keď podkysnú, budú rásť.
  • Zrolované makovníky potrieme vrstvou rozšľahaného vajca. Toto zopakujeme každých 10 minút. Koláče nám tak budú na plechu podkysávať 30 minút.
  • Tesne pred pečením potrieme koláče ešte raz ale už len rozšľahaným žĺtkom. Takéto trochu komplikované potieranie zaručí, že kôrka na koláči bude krásna zlatohnedá.
  • Makovník pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňoch asi 30-35 minút.

Na záver zopár námetov na zaujímavé kysnuté koláče:

Kváskový makovník a orechovník

Vianočka ako makovník a orechovník

Kysnutý zapletaný koláč s citrónovou plnkou

Tekvicová vianočka

 

Leave a Reply