Makovník najlepší na svete – teda aspoň podľa nás a musíme povedať, že sme ich už poskúšali veľa. Medzi našimi receptami máme ešte ďalšiu výbornú verziu, pre všetkých milovníkov kvásku a kváskovania. Tento je ale klasický, z čerstvého droždia. Samozrejme, že si cesto môžete naplniť aj orechmi, koniec koncov cesto je to isté. Vyskúšajte a uvidíte sami, aký je dobrý.
Makovník najlepší na svete od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 70 g kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- 1 kocka čerstvého droždia
- 200 ml vlažného mlieka
- 200 g bravčovej masti
- Kôra z ½ citróna
Plnka:
- 250 g mletého maku
- 250 g kryštálového cukru
- 150 ml vody
- Kôra z ½ citróna
- 2 vajcia na potretie
Ako na to?
- Do vlažného mlieka pridáme lyžicu kryštálového cukru a rozdrobíme doň kocku droždia. Rozmiešame a necháme v teple nakysnúť, kým sa na povrchu nezačnú robiť bublinky.
- Múku preosejeme, pridáme cukor, kôru z citróna, žĺtky, masť a vlejeme sem pripravený kvások.
- Vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od misy, v ktorej ho miesime (či už ručne alebo mixérom), prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť aspoň na dvojnásobok objemu.
- Na plnku si v kastróliku zmiešame vodu a cukor a varíme asi 5 minút na slabom ohni.
- Týmto sladkým sirupom zalejeme mletý mak, pridáme citrónovú kôru, dobre premiešame a necháme aspoň 10-15 minút odstáť.
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti (odporúčame vážiť). Rovnako si rozdelíme aj plnku (aj tú sme radšej vážili, aby jej bolo v každom koláči spravodlivo ).
- Každú časť cesta rozvaľkáme na tenký obdĺžnik tak, aby sa vošiel na dĺžku do plechu na pečenie. Na cesto rozotrieme jednu časť plnky a opatrne ho zrolujeme. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tento postup zopakujeme dokopy 4x, jednotlivé makovníky ukladáme na plech tak, aby sa nedotýkali. Keď podkysnú, budú rásť.
- Zrolované makovníky potrieme vrstvou rozšľahaného vajca. Toto zopakujeme každých 10 minút. Koláče nám tak budú na plechu podkysávať 30 minút.
- Tesne pred pečením potrieme koláče ešte raz ale už len rozšľahaným žĺtkom. Takéto trochu komplikované potieranie zaručí, že kôrka na koláči bude krásna zlatohnedá.
- Makovník pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňoch asi 30-35 minút.
Na záver zopár námetov na zaujímavé kysnuté koláče:
Kváskový makovník a orechovník
Vianočka ako makovník a orechovník
Kysnutý zapletaný koláč s citrónovou plnkou
Tekvicová vianočka
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.