Tieto rožky sú príjemnou zmenou oproti tradičnému raňajkovému pečivu. Sú pripravené z jemného kysnutého cesta, kde sa kombinuje biela a celozrnná pšeničná múka. Dobre nakysnuté cesto sa vytvaruje do malých rožtekov, ktoré sa potrú vajíčkom a posypú sézamom. Po upečení krásne chrumkajú po zahryznutí a vo vnútri sú mäkučké.
Nemecké rožky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 630 g hladkej múky
- 120 g hladkej celozrnnej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 100 g masla
- 10 g soli
- 30 g kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- 300 ml teplého mlieka
- Sézamové semiačka a vajíčko na potieranie
Ako na to?
- Oba druhy múk, droždie a cukor dáme do misy a premiešame. Začneme pomaly prilievať teplé mlieko, pridáme soľ a necháme miesiť asi 20 minút. Dĺžka miesenia ovplyvňuje výslednú kvalitu cesta, tak nešvindľujeme a poctivo necháme mixér miesiť .
- V polovici miesenia pridáme maslo a žĺtok a pokračujeme v miesení.
- Vymiesené cesto bude trochu lepkavé. Ručne ho ešte trochu premiesime na jemne pomúčenej doske, misu, v ktorej sme ho miesili jemne vytrieme olejom a cesto v nej necháme prikryté utierkou kysnúť až do zdvojnásobenia objemu.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a premiesime ho tak, aby sa nelepilo. Rozdelíme ho na 16 rovnakých kúskov, prikryjeme a necháme 15 minút podkysnúť.
- Každý kúsok rukou roztľapkáme na placku, zrolujeme a necháme opäť podkysnúť asi 15 minút.
- Podkysnuté kúsky vytvarujeme do trojuholníkov a tie rozvaľkáme na tenko. Začneme ich rolovať od dlhšej strany smerom k špicu. Počas rolovania sa snažíme cesto stále naťahovať, aby bolo tenké.
- Zrolované cestá zohneme do tvaru rožtekov, poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme poslednýkrát podkysnúť.
- Rúru rozohrejeme na 200 stupňov. Rožky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, bohato posypeme sezamom a pečieme do zlatista asi 25 minút.
- Necháme vychladnúť a potom ich jeme ako klasické pečivo, napríklad natrieme maslom a džemom.
Keď už ste sa dali na pečenie svojho vlastného raňajkového pečiva, škoda neodskúšať aj naše ďalšie vychytávky:
Bavorské praclíky
Pečivá so semiačkami
Ražné žemličky z kvásku
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.