Pletenky asi netreba zvlášť predstavovať. Mäkké slané pečivo, ktoré nám mamy balili do školy na desiatu, alebo ktoré si občas kúpime v nostalgickejších predajniach a niekedy ich zjeme len tak, bez ničoho. Lebo – aspoň keď hovoríme samé za seba – nič sa nevyrovná nášmu bielemu pečivu na raňajky. Netreba však iba snívať. Máme pre vás návod na to, ako si upiecť doma voňavé, mäkké pletenky z kysnutého zemiakového cesta.
Pletenky z kysnutého zemiakového cesta od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 600 g polohrubej múky
- 200 g uvarených studených rozpučených zemiakov
- 2 ČL soli
- 250 ml mlieka
- 1.5 kocky droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
- 50 g bravčovej masti
- Hrubozrnná soľ a rasca na posypanie
- Vajíčko na potretie
Ako na to?
- Do vlažného mlieka si rozpustíme cukor a droždie a necháme vykysnúť kvások.
- Zvyšné prísady dáme do väčšej misy, pridáme kvások a riadne vymiesime mixérom cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Cesto necháme prikryté v teple riadne vykysnúť.
- Vykysnuté cesto zľahka premiesime a rozdelíme na 8-10 rovnakých častí. Každú z nich ďalej rozdelíme na 3 rovnaké časti a tie vyľúšame do asi 12 cm dlhých valčekov.
- Vždy po tri valčeky pletieme do tvaru pletenky.
- Poukladáme na plech a necháme ešte podkysnúť (asi 20 minút).
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov.
- Podkysnuté pečivá potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou a rastou a dáme piecť na 25-30 miunút do zlatohneda.
- Necháme úplne vychladnúť.
Pletenky nie sú jediné pečivko, ktoré si môžete po domácky spraviť. Skúste napríklad aj:
Mliečne pečivká sladené medom
Ražné žemličky z kvásku
Mandľové žemličky
Domáce bagle
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.