Pletenky zo zemiakového cesta
Pletenky zo zemiakového cesta
Pletenky zo zemiakového cesta
Pletenky zo zemiakového cesta

Pletenky asi netreba zvlášť predstavovať. Mäkké slané pečivo, ktoré nám mamy balili do školy na desiatu, alebo ktoré si občas kúpime v nostalgickejších predajniach a niekedy ich zjeme len tak, bez ničoho. Lebo – aspoň keď hovoríme samé za seba – nič sa nevyrovná nášmu bielemu pečivu na raňajky. Netreba však iba snívať. Máme pre vás návod na to, ako si upiecť doma voňavé, mäkké pletenky z kysnutého zemiakového cesta.

Pletenky z kysnutého zemiakového cesta od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

  • 600 g polohrubej múky
  • 200 g uvarených studených rozpučených zemiakov
  • 2 ČL soli
  • 250 ml mlieka
  • 1.5 kocky droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 50 g bravčovej masti
  • Hrubozrnná soľ a rasca na posypanie
  • Vajíčko na potretie

 

Ako na to?

  • Do vlažného mlieka si rozpustíme cukor a droždie a necháme vykysnúť kvások.
  • Zvyšné prísady dáme do väčšej misy, pridáme kvások a riadne vymiesime mixérom cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Cesto necháme prikryté v teple riadne vykysnúť.
  • Vykysnuté cesto zľahka premiesime a rozdelíme na 8-10 rovnakých častí. Každú z nich ďalej rozdelíme na 3 rovnaké časti a tie vyľúšame do asi 12 cm dlhých valčekov.
  • Vždy po tri valčeky pletieme do tvaru pletenky.
  • Poukladáme na plech a necháme ešte podkysnúť (asi 20 minút).
  • Rúru rozohrejeme na 180 stupňov.
  • Podkysnuté pečivá potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou a rastou a dáme piecť na 25-30 miunút do zlatohneda.
  • Necháme úplne vychladnúť.

Pletenky nie sú jediné pečivko, ktoré si môžete po domácky spraviť. Skúste napríklad aj:

Mliečne pečivká sladené medom

Ražné žemličky z kvásku

Mandľové žemličky

Domáce bagle

Leave a Reply