šišky s nugátovou plnkou
šišky s nugátovou plnkou
šišky s nugátovou plnkou
Niektoré veci sú tak dobré, že si ich človek rád dopraje aj mimo sezóny. Šišky sa tradične pečú najmä počas Fašiangov, teda od Troch kráľov až do Veľkej noci, zjednodušene povedané. Lenže, Fašiangy – nefašiangy, my si šišky upečieme, resp.usmažíme kedykoľvek na ne dostaneme chuť. V našom receptovom archíve máme fakt veľa druhov šišiek, od...

Niektoré veci sú tak dobré, že si ich človek rád dopraje aj mimo sezóny. Šišky sa tradične pečú najmä počas Fašiangov, teda od Troch kráľov až do Veľkej noci, zjednodušene povedané. Lenže, Fašiangy – nefašiangy, my si šišky upečieme, resp.usmažíme kedykoľvek na ne dostaneme chuť. V našom receptovom archíve máme fakt veľa druhov šišiek, od tých najklasickejších, až po šišky bez kysnutia pre lenivé gazninky a gazdov. Na dnes vyberáme šišky s nugátovou plnkou. Nech vám s nami chutí.

Šišky s nugátovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:  

  • 125 ml mlieka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 1 celé vajce
  • 5 žĺtkov
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilky
  • Kôra z ½ citróna
  • 100 g roztopeného masla
  • 1 PL rumu (nemusí byť)
  • Asi 300-400 ml oleja na vysmážanie
  • Nugát alebo nugátové  bonbóny (potrebujeme cca 16 ks)
  • Práškový cukor na posypanie

 

Ako na to?

  • Mlieko, lyžicu cukru a 2-3 PL múky rozmiešame spolu s droždím v miske na kašu a necháme prikryté nakysnúť. Ak máte doma teplo, bude to hotové za pár minút. Zmes znásobí svoj objem a na povrchu sa spravia bublinky alebo trhlinky. Alebo oboje J.
  • Žĺtky, vajce, vanilku, citrónovú kôru, maslo a kryštálový cukor premiešame metličkou, aby sa ingrediencie prepojili.
  • Pridáme múku a nakysnutý kvások a vypracujeme hladké a nelepivé cesto.
  • Na jemne pomúčenej pracovnej doske cesto vyvaľkáme asi na 1 cm. Budeme potrebovať dve vykrajovacie kolieska, jedno s priemerom asi 6cm, jedno s priemerom 5 cm (resp.iné veľkosti, ale vždy jedno menšie). Väčšou vykrajovačkou naznačíme na cesto otlačok kolieska, do stredu položíme nugátovú kocku, prikryjeme iným, vykrojeným kolieskom rovnakej veľkosti a potom pomocou menšieho kolieska vykrojíme šišku. Týmto spôsobom sa horná a spodná časť šišky spoja. Aby lepšie držali, môžeme okraje spodného kolieska potrieť rožšľahaným vajcom.
  • Pripravené šišky necháme teraz prikryté utierkou podkysnúť asi hodinu.

Ako piecť šišky?

  • Do vysokej panvice nalejeme olej, ideálne by mal siahať do výšky aspoň 5 cm. Olej rozpálime na 160 stupňov. Ak nemáte kuchynský teplomer, rozpáľte olej na plnom ohni a potom ho stíšte na minimum. Ak bude olej príliš horúci, šišky sa na povrchu rýchlo upečú, ale vo vnútri ostanú surové.
  • Do oleja poukladáme šišky, stíšime oheň na minimum a prikryté pokrievkou pečieme asi 2-3 minúty. Potom šišky otočíme a v otvorenej panvici dopekáme z druhej strany opäť 2-3 minúty.
  • Vyberieme, necháme odkvapkať a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Náš tip: Rovnako dobre sa dajú naplniť aj inými dobrotami, ako napr. Nutella, akýkoľvek tuhší lekvár a pod. Z tejto dávky nám vyšlo 16 ks šišiek, používali sme vykrajovačky s 5 a 6 cm priemerom.

Vyskúšajte aj šišky v tvare srdiečok s malinovým lekvárom:

Sišky v tvare srdiečok s malinovým lekvárom

 

Leave a Reply