Šišky v tvare srdiečka
Šišky v tvare srdiečka
Šišky v tvare srdiečka
Šišky v tvare srdiečka

Šišky v tvare srdiečok s nejakým dobrým lekvárom, napríklad malinovým, môžu poslúžiť ako milý darček pre niekoho, koho máte veľmi radi. A je vlastne jedno, či sú fašiangy alebo nie, tieto maškrty s lekvárovou plnkou a navyše aj v tvare srdiečka vám spravia radosť kedykoľvek a bezpochyby vám budú chutiť.

Šišky v tvare srdiečok s lekvárom od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 50 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 ČL mletej škorice
  • Štipka soli
  • 80 g kyslej smotany (alebo 2 kopcovité PL)
  • Kôra z 1 pomaranča
  • 150 ml teplého mlieka
  • 1 vajce
  • Olej na vysmážanie
  • Práškový cukor na posýpanie
  • Sýtočervený lekvár na plnenie

 

Ako na to?

  • Múky, droždie, soľ, škoricu zmiešame. Pridáme 50 g masla, ktoré do cesta nastrúhame, ďalej rozšľahané vajce, smotanu, kôru z pomaranča a 50 g kryštálového cukru. Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré sa začne oddeľovať od misy.
  • Necháme ho riadne vykysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
  • Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme z neho srdiečka.
  • Do hrnca si dáme olej (malo by ho byť toľko, aby v ňom boli šišky ponorené). Olej rozohrejeme na teplotu 170 stupňov a smažíme v ňom z oboch strán srdiečkové šišky.
  • Necháme odkvapkať na papierovej utierke a necháme ich vychladnúť.
  • Lekvár si naplníme do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou. Jednotlivé srdiečka napichneme a vtlačíme do nich lekvár. Prebytočný lekvár zotrieme.
  • Pred podávaním šišky posypeme práškovým cukrom.
  • Z tejto dávky nám vyšlo asi 30 menších srdiečok (cca 5 cm).

Receptov na dobré šišky máme na našej stránke hneď niekoľko:

Nugátové šišky

Sedliacke šišky s jahodovou penou

Tekvicové pečené šišky s javorovou polevou

Klasické fašiangové šišky s marhuľovým lekvárom

Leave a Reply