Opitý Izidor je snáď najväčšia klasika z dôb minulých. Koláč, ktorý deťom zakazujeme (kvôli rumu) a sebe doprajeme (kvôli rumu). Dopredu upozorňujeme, že je prudko návykový a ak ste ho ešte nikdy nepiekli a nechutnali a teraz tak učiníte, už sa ho nezbavíte. Tá neskutočná kombinácia kakaového cesta, orechovo rumovej plnky, čokoládového krému a čokoládovej polevy sa vám stane osudnou. Ale načo toľko rečí, keď sa môžete rovno inšpirovať našim receptom. A nezabudnite na obrázky, pripravili sme pre vás jednu obmenu Izidora, ktorá z neho spraví créme de la créme zákusok.
Opitý Izidor od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 4 vajcia
- 120 g mletých vlašských orechov
- 70 g polohrubej alebo hrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 2 PL kakaa
Orechová plnka
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 150 ml rumu
- 1 vanilkový cukor
Kakaový krém
- 6 žĺtok
- 3 PL kakaa
- 100 g práškového cukru
- 250 g masla
- 150 g čokolády a 100 ml šľahačky na polevu
Ako na to?
- Na cesto najprv vymiešame maslo s cukrom do krémova. Potom postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované.
- Pridáme orechy a múku s kypriacim práškom a vmiešame ich do zmesi.
- Bielky vyšľaháme do tuha a pomocou gumenej varechy ich dôkladne vmiešame do orechovej zmesi.
- Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 15-18 minút.
- Na orechovú plnku zmiešame všetky prísady a necháme ich asi 15-20 minút odstáť.
- Na kakaový krém si pripravíme vodný kúpeľ. Do veľkého hrnca dáme na spodok vodu a privedieme ju do varu, nad vodu dáme misu (dno misy sa nesmie dotýkať vody) a do misy dáme žĺtky a cukor a šľaháme do hustého bledého krému (zatiaľ čo neustále varíme vodu v hrnci, aby sa robila para).
- Keď sú vajcia s cukrom vyšľahané tak, že nám vznikol hustý krém, pridáme kakao a zašľaháme ho a túto zmes necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby sa na povrchu netvorila kôrka.
- Maslo si vyšľaháme do krémova a postupne doň pridávame a všľahávame kakaovú zmes.
- Orechovú plnku natrieme a uhladíme na upečenom korpuse a na ňu navrstvíme kakaový krém a uhladíme povrch.
- Dáme do chladničky stuhnúť.
- Na stuhnutý krém potom nalejeme polevu (zovretou šľahačkou zalejeme na drobno nasekanú čokoládu, rozmiešame, kým sa čokoláda roztopí a necháme vychladnúť) a necháme stuhnúť.
Ďalšie dobroty, v ktorých nechýba rum:
Metrový koláč
Punčový rez
Šišky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.