Penové cukríky marshmellows nie sú síce typické a bežné na našom území, určite ste sa s nimi ale stretli a ochutnali ich. Marshmellows sú príkladom toho, čo všetko zvládne cukor pri určitej konkrétnej teplote. Receptov na marshmellows nájdete na internete veľa. Od jednoduchých, kde použijete len cukor a želatínu až po profesionálnejšie, ktoré sú založené na príprave tzv.talianskeho meringue – jednoducho povedané, pripraví sa cukrový rozvar a ten sa naleje do šľahaných bielok. Výsledkom tejto metódy sú mäkké, stabilné cukríky, ktoré vám vydržia veľmi dlho. Ak sa radi hráte v kuchyni a nebojíte sa skúšať nové veci, tak skúšajte napríklad marshmellows.
Penové cukríky marshmellows od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na marshmellow hmotu:
- 3 vaječné bielky (asi 90 g)
- 220 g kryštálového cukru
- 110 ml vody
- Vanilka (vanilkový cukor alebo zrnká z polovice vanilkového struku)
- 10 plátkov želatíny (asi 10 g)
- Na ovocnú verziu: sušený ovocný prášok alebo 2-3 lyžice hladkého lekváru)
Na obaľovanie a posýpanie:
- 50 g práškového cukru
- 50 g kukuričného škrobu
Ako na to?
- Lístky želatíny namočíme do misky so studenou vodou a necháme ich asi 10 minút napučať.
- Teraz si pripravíme nádobu, do ktorej budeme nalievať marshmellow zmes. Ideálne použijeme nejakú zapekaciu misu, ktorú vystelieme potravinárskou fóliou a tú posypeme preosiatou zmesou práškového cukru a kukuričného škrobu. Zvyšok škrobovej zmesi si odložíme na neskôr.
- Potom želatínu vyžmýkame a dáme ju do malého kastrólika na slabá oheň. Miešame, kým sa úplne nerozpustí (za žiadnych okolností neprevárame) a potom ju odložíme bokom.
- Do väčšej misy si pripravíme bielky.
- Do stredne veľkého hrnca dáme vodu a cukor, pridáme vanilku a necháme variť. Varíme asi 5 minút, po tomto čase zmeriame teplotu, keď cukrový rozvar dosiahne 120 stupňov, varíme ho ďalej a v mise začneme pomaly šľahať bielky. Cieľom je, aby bielky bolo vyšľahané do mäkkej peny, ktorá nezdrží tvar.
- Keď cukrový rozvar dosiahne 140 stupňov, opatrne ho začneme cícerkom nalievať do bielok a tie neprestávame šľahať. Keď vlejeme všetok curkový rozvar, pridáme do zmesi ešte tekutú želatínu a neprestávame šľahať. Týmto spôsobom sa nám bielkovo cukrová hmota krásne nafúkne a zväčší. Šľaháme aspoň 7-10 minút. Kým nám misa, v ktorej šľaháme, nevychladne a bielky nadobudnú tuhú špičku a krásne sa lesknú.
- Pre ovocnú verziu v tomto momente pridáme po troške lekvár a riadne ho rozmiešame. Ak máme, môžeme namiesto lekváru použiť sušený ovocný prášok alebo napríklad len nastrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru alebo škoricu.
- Gumenou varechou dáme marshmellow zmes do pripravenej zapekacej misy, povrch podľa možností uhladíme a posypeme cukrovo-škrobovou zmesou. Pracujeme rýchlo, marshmellow zmes chladnutím začne tuhnúť a bude sa s ňou horšie pracovať. Ešte stále nám z nej ostane a zvyšok si odložíme na neskôr, keď budeme krájať cukríky.
- Odložíme do chladu a necháme tam odstáť ideálne cez noc.
- Stuhnuté zmes vyklopíme na dosku, ktorú sme zľahka posypali cukrovo-škrobovou zmesou a ostrým nožom nakrájame najprv pásy a potom kocky marshmellow cukríkov. Cukríky posypeme zvyškom cukrovo-škrobovej zmesi, dobre premiešame, aby sa cukríky obalili a nelepili, vložíme ich do sitka a odsejeme prebytočný škorbovo cukrový prášok.
- Takto pripravené cukríky vydržia dlho v uzatvárateľnej nádobe.
Ešte najaké dobroty z bielok máme pre vás, klikajte:
Makrónky s detailným foto návodom
Linecké koláčiky s čiapočkou z bielkovej peny
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.