Akonáhle sa začne zjesenievať, pre nás začína sezóna perníčkov, medovníkov a viac menej všetkého, čo nádherne vonia po škorici, klinčekoch a iných vzácnych koreniach. V našom archíve máme veľmi veľa receptov a niekedy je naozaj ťažké vybrať ten, ktorý práve upečieme. Dnes sme si povedali, že skúsime perníkový chlebík. Šikovná vec, ak sa vám zrovna nechce vykrajovať perníčky a čakať, kým sa plechy upečú. Tento perníkový chlebík jednoducho nalejeme do formy, upečieme a po vychladnutní krájame. Poslúži ako chutné raňajky alebo ako koláčik k poobednej kávičke.
Perníkový chlebík od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 125 g hladkej múky
- 125 g ražnej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- štipka soli
- 65 g roztopeného masla alebo rastlinného tuku
- 110 g hnedého kryštálového cukru
- 110 g medu
- 1 vajce
- 200 g cmaru alebo zakysaného nápoja
- 2 ČL korenia na Špekulacius (viď nižšie)
- 70 g nasekaných orechov (my sme dali vlašské)
Korenie Špekulacius:
- 5 g mletej škorice
- 2 g mletých klinčekov
- 5 g mletého muškátového orieška
- 1 g mletého bieleho korenia
- 2 g mletého anízu
- 1 g mletého zázvoru
- ½ g mletého kardamomu
Ako na to?
- Vymastíme a vymúčime formu na ovocný chlebík.
- V miske zmiešame cukor, med, 2 ČL korenia a roztopené maslo. Rýchlo premiešame mixérom.
- Pridáme vajce a opäť rýchlo premiešame mixérom.
- V inej mise premiešame oba druhy múk, soľ a kypriaci prášok. Preosejeme a striedavo s cmarom pridávame do tekutej zmesi. Popri tom miešame mixérom na hladkú lávovito – tekutú Nakoniec pridáme posekané orechy a varechou premiešame.
- Nalejeme do formy a pečieme pri 190 stupňoch asi 40 minút. Chlebík je chotový vtedy, keď zapichnutá špajla ostane po vytiahnutí z koláča suchá.
- Vyberieme z rúry a necháme chladnúť vo forme.
A aby sme nezabudli, čaká na vás zopár ďalších perníkových receptov:
Perníkové rezy s polevou z bielej a horkej čokolády
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.