Sladké rožky
Sladké rožky
Sladké rožky
U nás doma sa často pečie domáce pečivo. Sladké rožky v tejto podobe sú novinkou. Väčšinou sme robievali vianočku alebo makové lupačky, na konci roka som sa však nechala inšpirovať jednou rakúskou blogerkou a pripravila som deťom cez vianočné sviatky na raňajky tieto sladké rožky. Potreté maslom a domácim džemom chutili úžasne a výborne sa...

U nás doma sa často pečie domáce pečivo. Sladké rožky v tejto podobe sú novinkou. Väčšinou sme robievali vianočku alebo makové lupačky, na konci roka som sa však nechala inšpirovať jednou rakúskou blogerkou a pripravila som deťom cez vianočné sviatky na raňajky tieto sladké rožky. Potreté maslom a domácim džemom chutili úžasne a výborne sa hodili k nášmu rodinnému pyžamkovému ránu. Spoločné raňajky máme u nás doma každý víkend a každý voľný deň. Okrem dobrých raňajok si vychutnávame aj to, že sa nikam nemusíme ponáhľať, že môžeme dlhšie ostať v pyžame a pozrieť si rozprávku, popíjať v kľude kávičku a leňošiť. Poznáte to?

Sladké rožky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka (môžeme zmiešať pol na pol s vodou)
  • 50 g bravčovej masti alebo masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • Pol kocky čerstvého droždia
  • Pol ČL soli
  • Hrubozrnný cukor na posypanie

 

Ako na to?

  • Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme 1 ČL cukru, rozmiešame, kým sa droždie nerozpustí a necháme pri izbovej teplote asi 10 minút, kým sa nespraví kvások, ktorý na povrchu vytvára bublinky.
  • Kvások pridáme do múky, ktorú sme zmiešali so zvyškom cukru a soľou, pridáme ďalej masť alebo maslo a vymiesime hladké, pružné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajom misy.
  • Potom cesto vyberieme a ešte ho zľahka premiesime na pomúčenej doske. Vrátime ho späť do misy a prikryté čistou utierkou ho necháme 30 minút odpočívať a kysnúť.
  • Cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí (aby boli rovnako veľké, odporúčame ich presne navážiť), každý kúsok premiesime a vytvarujeme bochníky. Prikryté utierkou ich necháme asi 20 minút podkysnúť.
  • Potom každý bochník rozvaľkáme na tenký ovál a natesno ho zrolujeme. Dlaňami ho zľahka rozvaľkáme na dlhší tenký rožtek, ktorý vyformujeme do tvaru mesiačika a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Rožky necháme na plechu podkysnúť, opäť asi 20 minút. Pred pečením ich potrieme vodou.
  • Pečieme ich na 210 stupňoch asi 15-20 minút do zlatohneda.
  • Upečené rožky necháme úplne vychladnúť. Najlepšie chutia s maslom a džemom.

Tak čo poviete?

Páči sa vám nápad upiecť si už tento víkend na raňajky sladké rožky podľa nášho receptu? Domáce pečivo je domáce pečivo a ja nikdy neľutujem tú trochu času navyše, ktorý strávim pečením, keď viem, že si potom môžeme spokojne vychutnať spoločné rodinné raňajky.

Ak sa vám náš recept pozdáva, nezabudnite si ešte prelistovať ďalšie v našom virtuálnom receptári, alebo si zadovážte našu knihu klasických receptov Takmer zabudnuté recepty, v ktorých nájdete celú kapitolu o domácom chlebe a pečive – a v nej recepty, ktoré treba určite vyskúšať :-).

 

 

Leave a Reply