tekvicové žemličky
tekvicové žemličky
tekvicové žemličky
tekvicové žemličky
Ani vaše deti nechcú jesť tekvicu? Tak ju zamaskujte a upečte im chutné tekvicové žemličkyv tvare milých tekvičiek. Najprv upútajú vzhľadom a potom ešte aj chutia. A nikto nemusí vedieť, že ste do nich použili tekvicu. Tekvica im dodá krásnu farbu a zároveň je vďaka nej cesto ostane mäkké a šťavnaté. Verte, určite budú vašim...

Ani vaše deti nechcú jesť tekvicu? Tak ju zamaskujte a upečte im chutné tekvicové žemličkyv tvare milých tekvičiek. Najprv upútajú vzhľadom a potom ešte aj chutia. A nikto nemusí vedieť, že ste do nich použili tekvicu. Tekvica im dodá krásnu farbu a zároveň je vďaka nej cesto ostane mäkké a šťavnaté. Verte, určite budú vašim deťom chutiť, máme to odskúšané na jednom detskom letnom športovom tábore “Smelá žabka”. 

Tekvicové žemličky od Sisters Bakery

Potrebujeme:

  • 500 g múky (pol na pol hladká a polohrubá, môže byť aj špaldová)
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 8 g soli
  • 70 ml vlažnej vody
  • 200 g tekvicového pyré (získate tak, že upečiete v rúre tekvicu, vydlabete dužinu a rozmixujete ponorným mixérom, narobte si ho rovno viac a môžete ho zmraziť aj na niekoľko mesiacov)
  • 1 vajce
  • 50 g medu
  • 50 g mäkkého masla
  • 1 ČL tekvicového korenia (pripravíme ho zmiešaním 2 ČL mletej škorice, 1 ČL mletých klinčekov, 1 ČL mletého zázvoru, 1 ČL mletého muškátového orecha a 1 ČL mletého nového korenia)
  • Lieskovce a trstinový cukor na ozdobenie, vajce na potretie

Ako na to?

  • Zmiešame najprv suché prísady (múku, soľ, droždie, korenie), potom pridáme zvyšok prísad a vypracujeme nelepivé cesto. Mixérom nám to trvalo asi 10 minút.
  • Cesto necháme v teple odpočívať a kysnúť aspoň na dvojnásobok pôvodnej veľkosti.
  • Z vykysnutého cesta spravíme 12-14 bochníčkov, ktoré položíme na plech a necháme asi 15-20 minút podkysnúť.
  • Podkysnuté bochníčky stlačíme palcom v strede, spravíme malú jamku, do ktorej strčíme oriešok a pomocou špachtle alebo noža narežeme okraje bochníčka tak, aby vznikol kvetinkovitý tvar.
  • Potrieme rozľšahaným vajcom a pečieme na 200 stupňoch asi 15-18 minút do zlatohneda.
  • Po dopečení postriekame vodou a posypeme hnedým kryštálovým cukrom.
  • Tekvicové žemličk necháme úplne vychladnúť na plechu.
  • Táto dávka vystačí na 12-14 ks pečiva. Najlepšie chutia čerstvé.

Ak vám ostane tekvica a neviete, čo s ňou, inšpirujte sa u nás:

Kváskové rožky s tekvicovým pyré

Kváskový tekvicový chlieb s tekvicovými semiačkami

Tekvicová vianočka

Leave a Reply