Venčeky z odpaľovaného cesta pozná snáď každý. Skúšali ste ich ale niekedy namiesto pečenia vysmažiť? Dopracujete sa tak k úplne novému chuťovému zážitku. Kombinácia šiškovej chuti a rýchlej prípravy bez kysnutia sú tie správne dôvody, prečo ich vyskúšať napríklad na fašiangy, keď máte napríklad málo času, alebo bočíte od kysnutého cesta.
Venčeky z odpaľovaného cesta na spôsob šišiek od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 250 ml vody
- 100 g masla
- Štipka soli
- 10 g práškového cukru
- 130 g hladkej múky
- 3 celé vajcia
- 1 bielok
Na polevu:
- 150 g práškového cukru
- 1 PL javorového sirupu
- 3 PL mlieka
- Čerstvé ovocie (napríklad maliny)
Ako na to?
- Do hrnca dáme vodu, maslo, cukor a soľ. Privedieme do varu a na slabom plameni necháme variť, kým sa maslo úplne nerozpustí.
- Do maslovej tekutiny vsypeme múku a varechou miešame a „odpaľujeme“ – t.j. varíme, kým sa z cesta nestane kompaktná lepkavá guľa, ktorá sa oddeľuje od dna hrnca.
- Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Keď je zmes vlažná, po jednom riadne zašľaháme vajcia a bielok, aby sme docielili hladký krém, ktorý ale drží tvar.
- V hlbšej panvici si rozpálime olej (asi na výšku dvoch prstov).
- Pripravíme si kúsky papiera na pečenie (asi 10×10 cm), ktoré dáme krátko pod vodu. Na každý z nich nanesieme pomocou zdobiaceho vrecka s hviezdicovitou špičkou venček a opatrne ho zošmykávame do horúceho oleja, aby sa vysmažil. Z oboch strán venčeky krátko smažíme do zlatova (asi 2 min).
- Vyberieme, necháme odkvapkať a osušíme na papierovej utierke.
- Ešte teplé namáčame do polevy, na ktorú mixérom do hladka vymiešame všetky spomenuté prísady. Necháme uschnúť a podávame s čerstvými malinami (napríklad ).
Či už sa prikláňate viac k šiškám alebo na druhú – venčekovú, máme pre vás aj ďalšie recepty, ktoré by vás mohli zaujať:
Nugátové šišky
Sedliacke šišky s jahodovu penou
Odpaľované venčeky s vanilkovým krémom
Karamelové veterníky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.