Vianočná hviezda je krásne sviatočné pečivo, ktoré sa bude nádherne vynímať na vianočné raňajky. Mäkučká, voňavá a prudko návyková. Toto lahodné pečivo si zamilujete a nebude vám stačiť len na Vianoce. Môžete si ju dať ku káve, k čaju, na raňajky s maslom a džemom ako vianočku.  Vianočná hviezda pôvodný recept od Marcel Paa –...

Vianočná hviezda je krásne sviatočné pečivo, ktoré sa bude nádherne vynímať na vianočné raňajky. Mäkučká, voňavá a prudko návyková. Toto lahodné pečivo si zamilujete a nebude vám stačiť len na Vianoce. Môžete si ju dať ku káve, k čaju, na raňajky s maslom a džemom ako vianočku. 

Vianočná hviezda

pôvodný recept od Marcel Paa – www.marcelpaa.com 

Ingrediencie:

Predcesto:

  • 140 g hladkej múky
  • 90 g mlieka izbovej teploty
  • 1 g čerstvého droždia

 

Cesto:

  • Predcesto po 12 hodinách
  • 400 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 40 g mletých mandlí
  • 40 g kryštálového cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 ČL soli
  • 1 celé vajce

 

Na dochutenie a dozdobenie:

  • 70 g hrozienok
  • 20 g pomarančovej kandizovanej kôry (oranžát)
  • 1 kopcovitá PL múky na prisypanie
  • 1 vajce na potretie
  • Za hrsť mandľových lupienkov an posypanie

 

Ako na to?

  • Deň vopred si pripravíme predcesto. Múku zmiešame s mliekom izbovej teploty a gramom droždia a necháme pri izbovej teplote min.12 hodín vyzrieť. V rovnakom čase namočíme do vody hrozienka.
  • Na druhý deň dime do misy všetky ingrediencie na cesto a min.10 minút miesime mixérom,. kým sa cesto samo odlepuje od okrajov misy a dá sa natenučko vyťahať.
  • Potom doň ešte krátko vmiesime nadrobno nasekanú kandizovanú pomarančovú kôru a vyžmýkané hrozienka.
  • Vymiesené cesto zľahka ručne premiesime na pomúčenej doske, vrátime ho do misy a prikryté fóliou ho necháme aspoň hodinu kysnúť.
  • Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú prac. dosku, zľahka ho miesením vytvarujeme do kruhu, ten preložíme nap lech vystlaný papierom na pečenie, dlaňou sploštíme na placku a v strede narežeme 6 cípu hviezdicu, ktorá sa prekríži v strede kruhu.
  • Jednotlivé cípy potom zo stredu vytiahneme von, mimo kruh (bude ich 6) a takto nám vznikne hviezda. Hviezdu necháme prikrytú fóliou ešte raz podkysnúť.
  • Rúru rozohrejeme na 200 stupňov.
  • Vykysnutú hviezdu potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami, teplotu na rúre stiahneme na 170 a vložíme do nej hviezdu piecť. Pečieme ju v parnom režime (resp.na dno rúry dáme plech s vodou alebo misu z jenského skla s vodou).
  • Upečenú hviezdu necháme vychladnúť, podávame ju posypanú práškovým cukrom.

Disclaimer: Tento recept sme nevymysleli my, inšpirovali sme sa u cukrára a pekára Marcela Paa.

Originálny vianočný darček

Hľadáte pre niekoho blízkeho originálny vianočný darček? Naša kniha Takmer zabudnuté recepty poteší každého, kto rád pečie, vychutnáva si sladké a slané domáce dobroty alebo niekoho, komu záleží na tom, aby sa na to staré, dobré nezabudlo.

70 receptov na sladké a slané pečenie, ktoré sú rozdelené podľa tém ako napr. Vianočné recepty, Sviatočné recepty, Jesenné recepty a mnohé iné…

Objednajte si ju na našej stránke a poštovné máte u nás zadarmo.

 

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

 

 

Leave a Reply