Hovorí vám niečo Opitý Izidor? Tak toto je jeho “sestra”. Upiekli sme ho vo verzii bez čokolády a kakaa a vyšiel z toho veľmi fajn zákusok, ktorý sme na základe konzultácie s vami nazvali Opitá Iris :-). Krémový chutný zákusok pre dospelých – lebo obsahuje deci a pol rumu – nám doma chutil. Napokon chuťou Izidora nepripomínal, ale bol rovnako hriešne dobrý.
Opitá Iris alebo Opitý Izidor v bielom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 120 g mletých mandlí
- 70 g polohrubej múky
- 4 vajcia
- 1 ČL kypriaceho prášku
Plnka 1:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 150 ml rumu
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Plnka 2:
- 500 ml šľahačky
- 500 g bielej čokolády
- 1 fazuľka tonka (nemusí byť, ale plnke dodá zaujímavú mandľovú chuť, ak nemáte, môžete ju nahradiť napr. mandľovou esenciou)
- 100 g mandľových lupienkov na posypanie
Ako na to?
Na cesto rozmiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom a prišľaháme žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame ho do žĺtkovej zmesi.
Do toho pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a gumenou varechou všetko premiešame. Ak je cesto tuhé, môžeme pridať 1-2 PL mlieka alebo vody.
Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo na plech s papierom na pečenie), uhladíme povrch a pečieme ho v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút. Upečené cesto je na povrchu na dotyk pružné.
Kým sa cesto pečie, pripravíme si plnky. Prvú plnku tak, že mleté orechy premiešame s práškovým cukrom a zalejeme rumom. Dobre premiešame a necháme odstáť. Túto plnku natrieme ešte na teplý upečený korpus a necháme spolu vychladnúť.
Druhú plnku pripravíme tak, že do zovretej šľahačky vmiešame bielu čokoládu a nastrúhanú tonka fazuľku. Miešame, až kým sa neroztopí čokoláda a potom túto zmes necháme vychladnúť v chladničke. Plnka musí byť úplne studená, aby sa dala dobre vyšľahať.
Vyšľahanú druhú plnku natrieme na orechovú vrstvu, posypeme ju opraženými mandľovými lupienkami a necháme v chladničke stuhnúť.
A kde je Opitý Izidor?
No predsa tu, kliknite sem a ak máte chuť radšej na originál verziu tejto dobroty, upečte si podľa nášho receptu Opitého Izidora.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.