Kysnutý koláč s ovocím je u nás neoddeliteľnou súčasťou letného vypekania. Na stromoch dozrievajú marhule, čerešne, višne, prípadne kríky sa prehýbajú pod úrodou ríbezlí. Veľa sa poje, veľa sa spracuje na domáci lekvár ale veľa skončí aj na dobrých kysnutých (alebo iných) koláčoch. Ríbezle sa na kysnuté koláče obzvlášť hodia, svojou príjemnou kyslou chuťou ich odľahčia. Tento kysnutý koláč s ríbezľami a posýpkou patrí medzi naše najobľúbenejšie. Vyskúšajte, nebojte sa miešať rôzne druhy ríbezlí, o to lepší a farebnejší koláčik z toho bude.
Kysnutý koláč s ríbezľami a posýpkou
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 50 g kryštálového cukru plus na posypanie ovocia asi 100 g
- 120 g masla, bravčovej masti alebo rastlinného tuku
- Štipka soli
- 1 žĺtok
- Asi 250 ml mlieka
- 1 kocku čerstvého droždia
- Ríbezle (na 4 plechy min.1 kg)
Na mrveničku:
- Hladká múka
- Práškový cukor
- Olej alebo bravčová masť
(ťažko odhadnúť množstvá, skúste začať so 100 g múky a 50g cukru a 2 lyžice oleja, ak bude málo, zvýšte dávku)
Ako na to?
- Najprv si pripravíme kvások. V troche vlažného mlieka roztopíme lyžicu kryštálového cukru a kocku droždia. Zamiešame a necháme pri izbovej teplote trochu odstáť, kým droždie nezačne nabopnávať. Môže to trvať pár minút.
- Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a premiešame. Potom pridáme žĺtky, na kocky nakrájané zmäknuté maslo a kvások. Vypracujeme vláčne, pružné a nelepivé cesto. Postupne prilievame mlieko tak, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu, ak sa cesto príliš lepí, môžeme prisypať trochu múky, naopak, ak sa trúsi alebo je príliš tuhé, prilejeme mlieko.
- Ak miesime ručne, treba tvrdo pracovať aspoň 10-15 minút, kuchynským robotom to ide rýchlejšie J.
- Vymiesené cesto necháme pri izbovej teplote kysnúť aspoň do zdvojnásobenia objemu.
- Potom cesto premiesime a rozdelíme na 3 časti, ak chceme koláč vyšší, alebo na 4, ak chceme radšej tenšie osúchy. Nám z tejto dávky vyšli štyri plechy.
- Každú časť premiesime a vytvarujeme do bochníčka, prikryjeme čistou utierkou a necháme aspoň pol hodinu podkysnúť.
- Z bochníčkov potom vyvaľkáme na vymastený plech obdĺžnik a poukladáme naň ovocie. Posypeme ho kryštálovým cukrom, množstvo závisí od kyslosti ovocia.
- Z ingrediencií si urobíme mrveničku. Výsledná konzistencia má byť trúsivá, mrvivá, majú sa tvarovať „hrčky“ rôznej veľkosti. Mrveničkou bohato posypeme koláče a necháme ich opäť aspoň pol hodiny kysnúť.
- Pečieme asi 20-25 minút na 180 stupňov, kým sa nám nezačnú kraje koláča farbiť do bledo hneda.
Zopár tipov na ďalšie letné ovocné koláče:
Černicovo jablkový koláč
Egrešový koláč s bielkovou penou
Čučoriedkový cheescake
Jahodová roláda
Marhuľový tvarožník
Jablkový koláč
Rýchla piškótová torta s marhuľami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.