sisters bakery
donutky zo zemiakového cesta
donutky zo zemiakového cesta
donutky zo zemiakového cesta
Zemiaky v ceste nikdy neuškodia. Práve naopak. A tieto donutky vás o tom presvedčia. Keď pridáte do kysnutého cesta varené zemiaky, jednak sa vám možno podarí minúť zostatky z predošlého dňa ale najmä dodáte cestu potrebnú vláčnosť. Vďaka zemiakom bude kysnuté cesto mäkšie, vydrží dlhšie nadýchané a neobschne tak rýchlo. A platí to aj v...

Zemiaky v ceste nikdy neuškodia. Práve naopak. A tieto donutky vás o tom presvedčia. Keď pridáte do kysnutého cesta varené zemiaky, jednak sa vám možno podarí minúť zostatky z predošlého dňa ale najmä dodáte cestu potrebnú vláčnosť. Vďaka zemiakom bude kysnuté cesto mäkšie, vydrží dlhšie nadýchané a neobschne tak rýchlo. A platí to aj v prípade šiškového cesta, ktoré sa vysmáža. Vyskúšajte, neoľutujete.

Donutky zo zemiakového cesta od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 125 ml teplej vody
  • 125 ml horúceho mlieka
  • 100 g popučených zemiakov
  • 40 g masla
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 1 balíček sušeného droždia
  • Štipka soli

Asi 200 g jemného kryštálového cukru s vanilkou na obaľovanie alebo poleva podľa receptu nižšie.

Na polevu:

  • 7 PL preosiateho práškového cukru
  • 1 vaječný bielok (nemusí byť, potom ale dáme 2-3 PL horúcej vody)
  • Za hrsť čučoriedok alebo černíc, ktoré rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko

Asi pol litra oleja na vysmážanie

 

Ako na to?

  • V teplej vode rozmiešame sušené droždie a cukor a necháme chvíľu podkysnúť. Potom pridáme roztopené vlažné maslo, popučené zemiaky, horúce mlieko, soľ a všetko premiešame.
  • Ďalej pridáme rozšľahané vajce a preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí. Prikryté utierkou alebo fóliou ho necháme vykysnúť na teplom mieste na dvojnásobok objemu.
  • Po vykysnutí ho zľahka vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme z neho donutky. Vnútra donutiek buď samostatne vysmažíme ako mini šišky alebo ich premiesime a cesto necháme nanovo vykysnúť a proces vykrajovania zopakujeme.
  • Vykrojené šišky necháme na pomúčenej doske prikryté utierkou aspoň 20 minút podkysnúť.
  • Olej rozohrejeme pomaly na teplotu max.160 stupňov a pomaly, z oboch strán v ňom opekáme podkysnuté donutky. Necháme ich na papierovom obrúsku odkvapkať a potom ich buď obaľujeme v jemnom kryštálovom cukre.
  • Ak chceme šišky polievať polevou, najprv rozmixujeme ovocie na kašu, prepasírujeme ho cez sitko a získanú šťavu spolu s preosiatym práškovým cukrom a bielkom (alebo vodou) vymiešame do mixéra do hustejšej polevy. Do nej potom namáčame šišky, kladieme ich na mriežku a polevu necháme zaschnúť.

Najlepšie chutia –– ako iné šišky – hneď za čerstva.

Všetky šišky pod jednou strechou

Receptov na šišky alebo donutky nájdete na našej stránke viacero. Pozývame vás prelistovať si náš súhrn najlepších šiškových receptov ich a verte, že ktorékoľvek vyskúšate, budú vám chutiť. Ak ste v pečení šišiek nováčikom, odporúčame vám najprv si prečítať návod, ako na dokonalé šišky.

 

Leave a Reply