Cesto na mazanec je veľmi podobné, ak nie identické s vianočkovým. Aj my sme v našom recepte vychádzali zo starého vianočkového receptu. Výsledok bol, podobne ako pri vianočke, nad naše očakávania. Mäkulinké nadýchané cesto, voňajúce po citróne, s jemným nádychom rumu z hrozienok. Presne ako by ste očakávali. Či už si tento mazanec upečiete ako jeden veľký bochník, alebo zvolíte viacero mini mazancov ako my, chutiť vám bude rovnako dobre.
Veľkonočný mazanec od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 100 g bravčovej masti
- 100 g kryštálového cukru
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 ČL soli
- 3 žĺtky
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 balíček vanilkového cukru
- Kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
- 80 g hrozienok namočených do vody alebo rumu (ideálne pár hodín vopred)
- 1 vajce na potretie
- Za hrsť mandľových lupienkov
Ako na to?
- Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 5 minút, resp.kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa urobia bublinky.
- Múku, zvyšný cukor, masť, citrónovú kôru, vanilku a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame, pridáme kvások a varechou zamiešame na jemné cesto. V tomto momente pridáme namočené hrozienka.
- Cesto vypracujeme miesiacim mixérom (miesime aspoň 10 minút) alebo ručne – majte na mysli, že cesto sa vám spočiatku bude dosť lepiť, ale odolajte prisypávaniu múky.
- Vymiesené cesto necháme prikryté asi kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Na pracovnej doske potom cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, z nich vytvarujeme bochníky, poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryté utierkou ich necháme podkysnúť aspoň pol hodinu.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
- Podkysnuté bochníčky potrieme rozšľahaným žĺtkom s troškou vody, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme asi 20-25 minút do zlatohneda.
- Mazanec necháme úplne vychladnúť. Podávame ho posypaný práškovým cukrom alebo s maslom a obľúbeným džemom.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.