bryndzový koláč
bryndzový koláč
bryndzový koláč
Sú také dni, kedy si poviem, že dnes nepečiem. Aj dnes taký bol. S ruksakom na pleciach som vyzdvihla decká zo školy a škôlky, pridali sa ešte ďalšie dve kamarátky s deťmi a išli sme spolu do lesa na snežienky a pozrieť, či už náhodou nerastie medvedí cesnak. Deti sa krásne vybehali, vykričali, nazbierali zopár...

Sú také dni, kedy si poviem, že dnes nepečiem. Aj dnes taký bol. S ruksakom na pleciach som vyzdvihla decká zo školy a škôlky, pridali sa ešte ďalšie dve kamarátky s deťmi a išli sme spolu do lesa na snežienky a pozrieť, či už náhodou nerastie medvedí cesnak. Deti sa krásne vybehali, vykričali, nazbierali zopár snežienok a ja som našla “až” päť lístkov medvedieho cesnaku. Po ceste domov ma napadlo, že mám v chladničke bryndzu, ktorú pomaly treba zjesť a už mi to nedalo pokoja. Skrátim to, nakoniec som predsa len piekla, vymyslela som si bryndzový koláč a jediné, čo ľutujem je, že som hneď nespravila dva. Vážne.

Prekladaný bryndzový koláč od Sisters Bakery

Ingrediencie:

500 g hladkej múky

100 g masla (môžete nahradiť rastlinným tukom alebo bravčovou masťou)

250 ml mlieka

1-2 ČL soli

trochu nastrúhaného muškátového orieška

1 kocka čerstvého droždia

1 ČL kryštálového cukru

žĺtok a trochu vody na potretie

celá rasca na posypanie

 

Na plnku:

200 g bryndze

100 ml kyslej smotany

 

Ako na to?

  • Do vlažného mlieka rozdrobíme kocku droždia, pridáme lyžičku cukru, premiešame a necháme pri izbovej teplote nakysnúť na kvások.
  • V mise premiešame múku so soľou a muškátovým orieškom, pridáme na kúsky nakrájané mäkké maslo, kvások a vymiesime hladké, pružné cesto.
  • Misu prikryjeme potravinárskou fóliou (ešte lepšie vám poslúži igelitová čiapka do sprchy, ktorú môžete použiť viackrát) a cesto necháme vykysnúť na dvojnásobný objem.
  • Vykysnuté cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na väčší obdĺžnik o hrúbke asi 1 cm. Na polovicu obdĺžnika natrieme plnku, ktorú si pripravíme jednoducho zmiešaním bryndze a smotany. Plnku natierame tak, že necháme od kraja asi 1.5 cm voľné miesto (aby zbytočne nevytekala von, horšie by sa potom s cestom pracovalo).
  • Cesto teraz preložíme na polovicu tak, aby sme zakryli bryndzovú polovicu. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme asi 15 minút podkysnúť, v teplej miestnosti stačíá aj kratšie.
  • Teraz cesto valčekom jemne rozvaľkáme podľa možností opäť do obdĺžnika na hrúbku asi 1-1.5 cm. Tento obdĺžnik teraz preložíme na tri časti (ako list do obálky). Opäť ho prikryjeme a necháme podkysnúť.
  • Medzitým rozohrejeme rúru na 180 stupňov a pripravíme si plech s papierom na pečenie.
  • Podkysnuté cesto rozvaľkáme na plechu s papierom na veľkosť plechu (približne). Potrieme ho žĺtkom rozšľahaným s lyžičkou vody a posypeme rascou. Ak nemáte radi rasu, môžete použiť ľanové alebo sezamové semiačka.
  • Pečieme v rozohriatej rúre asi 25-30 minút do zlatohneda.
  • Upečený bryndzový koláč necháme vychladnúť, až potom ho krájame.

Na záver vám, ako obyčajne, ponúkam ešte ďalšie recepty na inšpiráciu:

Pletenky zo zemiakového cesta

Focaccia – kysnutý olivový osúch s rajčinami

Chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou

Alsaský osúch

Leave a Reply