Opitý Izidor
Opitý Izidor
Opitý Izidor
Opitý Izidor
Opitý Izidor
Opitý Izidor
Opitý Izidor
Opitý Izidor je snáď najväčšia klasika z dôb minulých. Koláč, ktorý deťom zakazujeme (kvôli rumu) a sebe doprajeme (kvôli rumu). Dopredu upozorňujeme, že je prudko návykový a ak ste ho ešte nikdy nepiekli a nechutnali a teraz tak učiníte, už sa ho nezbavíte. Tá neskutočná kombinácia kakaového cesta, orechovo rumovej plnky, čokoládového krému a čokoládovej...

Opitý Izidor je snáď najväčšia klasika z dôb minulých. Koláč, ktorý deťom zakazujeme (kvôli rumu) a sebe doprajeme (kvôli rumu). Dopredu upozorňujeme, že je prudko návykový a ak ste ho ešte nikdy nepiekli a nechutnali a teraz tak učiníte, už sa ho nezbavíte. Tá neskutočná kombinácia kakaového cesta, orechovo rumovej plnky, čokoládového krému a čokoládovej polevy sa vám stane osudnou. Ale načo toľko rečí, keď sa môžete rovno inšpirovať našim receptom. A nezabudnite na obrázky, pripravili sme pre vás jednu obmenu Izidora, ktorá z neho spraví créme de la créme zákusok.

Opitý Izidor od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Cesto

  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 4 vajcia
  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 70 g polohrubej alebo hrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 2 PL kakaa

 

Orechová plnka

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 150 ml rumu
  • 1 vanilkový cukor

 

Kakaový krém

  • 6 žĺtok
  • 3 PL kakaa
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 150 g čokolády a 100 ml šľahačky na polevu

Ako na to?

  • Na cesto najprv vymiešame maslo s cukrom do krémova. Potom postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované.
  • Pridáme orechy a múku s kypriacim práškom a vmiešame ich do zmesi.
  • Bielky vyšľaháme do tuha a pomocou gumenej varechy ich dôkladne vmiešame do orechovej zmesi.
  • Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 15-18 minút.
  • Na orechovú plnku zmiešame všetky prísady a necháme ich asi 15-20 minút odstáť.
  • Na kakaový krém si pripravíme vodný kúpeľ. Do veľkého hrnca dáme na spodok vodu a privedieme ju do varu, nad vodu dáme misu (dno misy sa nesmie dotýkať vody) a do misy dáme žĺtky a cukor a šľaháme do hustého bledého krému (zatiaľ čo neustále varíme vodu v hrnci, aby sa robila para).
  • Keď sú vajcia s cukrom vyšľahané tak, že nám vznikol hustý krém, pridáme kakao a zašľaháme ho a túto zmes necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby sa na povrchu netvorila kôrka.
  • Maslo si vyšľaháme do krémova a postupne doň pridávame a všľahávame kakaovú zmes.
  • Orechovú plnku natrieme a uhladíme na upečenom korpuse a na ňu navrstvíme kakaový krém a uhladíme povrch.
  • Dáme do chladničky stuhnúť.
  • Na stuhnutý krém potom nalejeme polevu (zovretou šľahačkou zalejeme na drobno nasekanú čokoládu, rozmiešame, kým sa čokoláda roztopí a necháme vychladnúť) a necháme stuhnúť.

Ďalšie dobroty, v ktorých nechýba rum:

Metrový koláč

Punčový rez

Šišky

Leave a Reply