Rebarborový koláč bol hitom nášho leta 2017. Aj keď s rebarborou nezvykneme vypekať, tento jednoduchý koláč jednoduchých chutí nás dostal. Rebarbora a jahody s tvarohovo-jogurtovou plnkou k sebe proste idú a nikoho nenechajú ľahostajným. Treba vyskúšať.
Rebarborový koláč od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 100 g hladkej múky
- 50 g masla
- 20 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 ČL vanilky
- Štipka soli
- Kôra z ½ citróna
Plnka:
- 250 g hladkého tvarohu
- 2-3 PL kryštálového cukru
- Kôra z ½ citróna
- 2 PL bieleho jogurtu
- 1 vajce
Ovocná plnka:
- 400 g očistenej a na kocky nakrájanej rebarbory
- 150 g jahôd (nakrájaných na kocky alebo rozmixovaných)
- Šťava z ½ citróna
- 5 PL hnedého cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 1 ČL vanilky
Ako na to?
- Zo surovín na cesto vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke odpočinúť.
- Rebarboru a jahody pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme cukrom a dáme povariť. Varíme na slabom ohni asi 5-10 minút, potom pridáme kukuričný škrob rozmiešaný v troške studenej vody, premiešame a odstavíme z ohňa.
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme na tenko a vložíme do formy (my sme použili obdĺžnikovú s rozmermi 10×40 cm, môžete použiť aj inú, samozrejme). Začistíme okraje, cesto jemne pritlačíme na dno a okraje formy, aby držalo tvar.
- Všetky prísady na tvarohovú plnku rozmiešame metličkou v mise, nalejeme na cesto a na vrch tvarohovej plnky nanesieme povarenú rebarboru.
- Pečieme na 180 stupňoch asi 35 minút, kým sa okraje cesta nesfarbia do zlatohneda a povrch rebarborovej plnky nestuhne.
- Vyberieme z rúry, necháme úplne vychladnúť.
- Pred servírovaním môžeme posypať práškovým cukrom.
A nezabúdajme, že máme v archíve ďalšie ovocné recepty, ktoré sa vám môžu páčiť, ako napríklad:
Maková torta s malinovou vrstvou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.