Aspoň raz do roka pečiem nejaký dobrý rebarborový koláč. Mne sa táto zelenina – ovocie hodí najlepšie na kysnutý koláč, spolu s jahodami a nejakou dobrou mrveničkou. Samotná rebarbora je trochu kyslá, ale v kombinácii s jahodami dosiahne ideálnu chuť, ktorá jednoducho patrí k jari. A k tomu cestu ešte poviem, že je mäkulinké, lebo som doň pridala tvaroh. Vyskúšajte ho aj vy.
Kysnutý rebarborový koláč s jahodami a mrveničkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 100 g hrudkovitého tvarohu
- 40 g bravčovej masti
- 2 žĺtky
- Kôra z polovice citróna
- ½ kocky čerstvého droždia (môžeme nahradiť pol balíčkom sušeného)
- 2 PL kryštálového cukru
- štipka soli
Na plnku:
- 250 g na kocky nakrájanej očistenej rebarbory
- 250 g jahôd
- 2 PL cukru
Na mrveničku:
- 4 PL hladkej múky
- 4 PL oleja
- 3 PL práškového cukru
Ako na to?
Do vlažného mlieka rozmiešame droždie a lyžičku z odmeraného množstva cukru. Všetko premiešame a necháme vzísť kvások.
Do múky pridáme, masť, žĺtky, soľ, tvaroh, citrónovú kôru a napokon aj mlieko s droždím a miesime asi 5 minút, kým sa všetky prísady prepoja a z cesta sa začne vytvárať guľa. Potom pridáme rýchlosť mixéra a na vyšších otáčkach ešte asi 2 minúty miesime.
Vymiesené cesto ostane lepkavé, ale nepridávame už viac múky. Mokrou rukou ho krátko premiesime, prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Na ovocnú plnku nakrájame rebarboru a jahody na kocky a premiešame ich s 2 PL kryštálového cukru. Odporúčam ochutnať, lebo každá rebarbora má inú kyslosť. Možno budeme nakoniec pridávať cukru aj viac.
Vykysnuté cesto prenesieme na jeden väčší alebo dva menšie plechy na pečenie, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Dlaňami cesto roztlačíme na plochu celého plechu. Na povrch naukladáme ovocnú plnku tak, aby asi 1 cm z každej strany ostali okraje voľné.
Ovocie potom posypeme mrveničkou, na ktorú len dobre zmiešame všetky uvedené prísady. Prstami túto zmes rozmrvíme na ovocie.
Rebarborový kysnutý koláč pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút. Keď sú okraje cesta upečené do zlatohneda a rovnako aj spodok koláča, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
Rebarbora v hlavnej úlohe
V našom archíve receptov sme pre vás “vyhrabali” ešte tieto dva, kde zohráva rebarbora hlavnú úlohu:
Rebarborový koláč s tvarohovou plnkou
Dobré recepty, na ktoré by bola škoda zabudnúť
Presne také nájdete v oboch mojich knihách Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Tieto zbierky klasických receptov na sladké a slané pečenie, ktoré som oprášila a spísala by nemali chýbať ani u vás doma.
Ak ich ešte nemáte alebo premýšľate nad originálnym darčekom pre niekoho, kto rád pečie, kliknite sem a môžete si ich rovno kúpiť.
Nájdete v nich také recepty ako napr.na domácu ťahanú štrúdľu, rôzne druhy báboviek, vianočné koláčiky a pečivo, domáce pečivo a chlebíky, menej známe ale za to veľmi dobré slávnostné dezerty, ovocné koláče, kysnuté, sviatočné a mnohé ďalšie.
Viac informácii ku knihe Takmer zabudnuté recepty.
Viac informácií ku knihe Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.