piškótový levanduľový koláč
piškótový levanduľový koláč
piškótový levanduľový koláč
Piškótový levanduľový koláč som sa chystala upiecť už dlhšie. Inšpirovala ma k nemu moja známa Marianka, ktorá je vychýrená cukrárka pri Nitre. Pohľad na levandule na mojom dvore, ktoré krásne vykvitli a spomienka na Mariankinu levanduľovú tortu vo mne vzbudili nápad na tento koláč. Pripravíte si ho veľmi jednoducho a na samotný piškót potrebujete len...

Piškótový levanduľový koláč som sa chystala upiecť už dlhšie. Inšpirovala ma k nemu moja známa Marianka, ktorá je vychýrená cukrárka pri Nitre. Pohľad na levandule na mojom dvore, ktoré krásne vykvitli a spomienka na Mariankinu levanduľovú tortu vo mne vzbudili nápad na tento koláč. Pripravíte si ho veľmi jednoducho a na samotný piškót potrebujete len 3 základné suroviny, ktoré máte určite doma. Vyskúšate?

Piškótový levanduľový koláč

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 5 vajec
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 6 PL hladkej múky
  • 1 PL kukuričného škrobu (ak nemáte, pridajte namiesto neho múku)
  • 1 vanilkový cukor
  • Kôra z polovice citróna
  • 1 PL sušeného levanduľového kvetu

 

Na plnku:

  • 300 g čerstvého krémového syra (napr. Philadelphia)
  • 150 g šľahačky
  • Kôra z polovice citróna
  • 3-4 PL cukru (podľa chuti)

 

Prípadne trochu levanduľového sirupu na polievanie korpusu

 

 

Ako na to?

Tento recept na piškótový levanduľový koláč vystačí na menší plech s rozmerom asi 20×30 cm.

Plech vytrieme tenkou vrstvou masla, naň nalepíme papier na pečenie. Rúru rozohrejeme na 160 stupňov – teplovzdušný režim (vrtuľa).

Najprv v mise šľaháme celé vajcia spolu s cukrom. Až dovtedy, kým celá zmes výrazne nenarastie, nesfarbí sa do bledožlta a je hustá a tuhšia. Potom pridáme citrónovú kôru a vanilku a ešte krátko vyšľaháme.

Dalej na ňu preosejeme múku spolu s kukuričným škrobom a pomocou gumenej varechy zľahka ale dôkladne vmiešavame sypké prísady do mokrých. Keď sme zmes dôkladne premiešali, nalejeme ju do pripraveného plechu s papierom. Ešte uhladíme povrch a dáme piecť na asi 20 minút do zlatista.

Keď je piškótový levanduľový koláč upečený, vyberieme ho z rúry a necháme ho vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Na ňu dáme do misky všetky uvedené prísady a mixérom ich šľaháme ako šľahačku, kým nám nevznikne krémová plnka. Tú potom natrieme na povrch koláča, ktorý medzičasom vychladol. Pred podávaním ho nakrájame na štvorce a ozdobíme levanduľou a lístkami mäty.

Piškótové koláče

Čo poviete na môj recept na piškótový levanduľový koláč? Piškót je vďačná vec, jednoduchá, rýchla a vždy dobrá. A my sme ho už napiekli v rôznych podobách. Zopár ďalších piškótových receptov nájdete nižšie:

Piškótová roláda so šípkovým lekvárom

Piškótový koláč v zelenom šate

Rýchla piškótová torta s marhuľami

Domáce piškóty – lepšie ako kupované

Leave a Reply