Piškótový koláč na zeleno
Piškótový koláč na zeleno
Piškótový koláč na zeleno

Receptov na piškótový koláč je asi milión. Videli ste už ale piškótový koláč v zelenom šate? A nebojte sa, nie sú v tom priemyselné triky v podobe potravinového farbiva pridaného do cesta. Toto cesto sme zafarbili stopercentne prírodne a prekvapí vás aj to, čím sme ho zafarbili. Zeleninou. Ak máte po ruke špenát, použite špenát, ak nie, aj mangold vám spraví dobrú službu. Každopádne, tohto koláča sa netreba báť, špenát alebo magold vôbec neovplyvnia jeho chuť, iba mu prepožičajú krásnu jarnú zelenú farbu. No a plnka, plná tvarohu a smotany, tento piškótový koláč výborne doplní a dá mu ľahkú sviežosť. Koniec básnenia, ideme piecť.

Piškótový koláč v zelenom šate s jahodami od Sisters Bakery

Ingrediencie: (na veľký plech)

Na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 ml oleja
  • 150 špenátových listov (môže byť napr.aj mangold)
  • 7 vajec
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • Kôra z polovice citróna

Na plnku:

  • 750 g jemného hladkého tvarohu (bez hrudiek)
  • 250 ml šľahačky
  • 6 plátkov želatíny
  • Kôra z polovice citróna
  • Šťava z 1 citróna
  • 1 vanilkový cukor alebo 2 ČL vanilkového extraktu
  • 150 g kryštálového cukru (resp.podľa chuti)
  • čerstvé jahody na ozdobenie

  

Ako na to?

 

  • Očistené špenátové alebo mangoldové listy dáme spolu s olejom do nádoby a ponorným mixérom (alebo napr.v mixéri na smoothie) vyrobíme z týchto prísad kašu. Tú precedíme cey jemné sitko, aby sme odstránili vlákna z listov špenátu alebo mangoldu.
  • Celé vajcia šľaháme do nadýchanej bledej peny spolu s kryštálovým cukrom. Potom pridáme citrónovú kôru a zelenú kašu, ktorú sme si pripravili z oleja a špenátových listov a dobre ju vmiešame do vaječnej zmesi. Napokon postupne pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a pomocou gumenej varechy ju zľahka vmiešame do zmesi. Snažíme sa zachovať nadýchanosť cesta.
  • Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo vymastený a zľahka vymúčený) a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20-30 minút, kým je cesto na povrchu na dotyk pružné a nelepivé.
  • Po dopečení necháme vychladnúť. Na plnku si rozmiešame tvaroh s cukrom, kôrou a šťavou z citróna a vanilkou dohladka. Šľahačku vyšľaháme dotuha v osobitnej nádobe.
  • Plátky želatíny namočíme do misky s vodou a necháme ich asi 5 minút napučať. Potom ich vyžmýkame a dáme do malého kastrólika spolu s 2 PL tvarohovej zmesi. Miešame na slabom ohni, kým sa želatína nerozpustí (neprevárame!), potom túto zmes vlejeme späť do zvyšku tvarohovej zmesi, pridáme vyšľahanú šľahačku a vymiešame na nadýchaný krém.
  • Upečený korpus rozdelíme na dva rovnaké štovruholníky. Na spodný nanesieme krém a zarovnáme povrch a opatrne naň položíme druhú časť korpusu. Piškótový koláč dáme do chladničky stuhnúť. Keď plnka dobre stuhne, nakrájame ho a môžeme servírovať ozdobený čerstvými jahodami.

Ak radi inovujete klasické recepty alebo máte radi trochu kreatívy pri pečení, potom vás určite zaujmú aj tieto recepty:

Linecké koláčiky s citrónovou plnkou

Banánový koláč s čokoládou a karamelizovanými banánmi

Kokosový cheescake s marakujou

Kváskové rožky s tekvicovým pyré

Maslové sušienky z makadamiových orieškov

Čerešňová torta pre náročných

Koláč z červenej repy s citrónovou polevou

 

Leave a Reply