Na Martina by nemali chýbať v žiadnej maškrtnej domácnosti orechové rožky. Alebo martinské rožky – ako sa vám lepšie páči. Ja som tento rok pripravila kváskový recept. Mäkučké rožteky som nielen orechmi naplnila, ale aj posypala. Tentoraz som zvolila lieskovce, ktoré majú po jemnom opražení výraznú chuť a ku kysnutému sa mi veľmi hodia. Vyskúšajte môj najnovší recept!.
Kváskové orechové rožky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 350 g hladkej múky na kváskovanie (ja som použila Penam, hladkú múku zelenú)
- 170 ml mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 30 g bravčovej masti (alebo masla)
- 1 celé vajce
- Kôra z polovice citróna
- 1 ČL vanilky alebo vanilkového cukru
- 70 g nakŕmeného lievita madre (nakŕmila som ho večer, cez noc som ho nechala na kuchynskej linke a ráno som zarábala cesto)
Na plnku:
- 150 g mletých lieskových orechov (ideálne vopred opražených)
- 100 ml vody
- 70 g kryštálového cukru
- 1 PL horkého kakaa
- Kôra z polovice citróna
- Štipka mletej škorice
1 vajce na potieranie, zopár nasekaných lieskovcov, práškový cukor na posypanie.
Ako na to?
Všetky prísady dáme do väčšej misy a miesime ich kuchynským robotom asi 10 minút, kým nevznikne kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy, ale na dotyk je stále trochu lepkavé. Cesto po vymiesení dáme do misky prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho pri izbovej teplote kysnúť. Počas kysnutia som cesto 2 razy preložila, resp.krátko premiesila. Celkovo mi cesto kyslo asi 5 hodín.
Potom cesto na zľahka pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na väčší kruh s priemerom asi 40 cm a ten rozdelíme na 12 rovnakých trojuholníkov. Prikryjeme ho igelitom a necháme ho chvíľu odpočívať.
Plnka pre kváskové orechové rožky
Kým cesto odpočíva, pripravíme si orechovú plnku. Vodu s cukrom dáme variť a varíme ich asi 5 minút, kým zmes nenadobudne sirupovú konzistenciu. Potom ňou prelejeme orechy zmiešané s kakaom, škoricou a citrónovou kôrou a dobre všetko premiešame. Kým plnku použijeme, necháme ju vychladnúť.
Na každý trojuholník cesta na jeho širšiu časť nanesieme za lyžicu orechovej plnky a zrolujeme ho smerom k špicu. Aby plnka z rožkov nevytiekla, odporúčam najprv cez plnku preložiť kúsok cesta, pritlačiť okraje a až potom zvyšok cesta zrolovať. Vytvarujeme rožky a tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Kváskové orechové rožky necháme na plechu asi ďalšie 3-4 hodiny kysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme nasekanými opraženými lieskovcami a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme ich asi 30 minút do zlatohneda.
Upečené kváskové orechové rožky podávame vychladnuté, posypané práškovým cukrom.
Kysnuté cesto
Kysnuté dobroty sú u nás veľmi obľúbené. Kedysi dávno ich majsterky pečenia, české gazdinky, so sebou rozniesli po celom území bývalého Rakúsko-Uhorska a naučili ich piecť každého, kto ich ochutnal. Lebo boli tak dobré, že im nikto neodolal. Takto sa rozšírilo poctivé kysnuté cesto a vznikali nové a nové dobroty. A či už kyslo za pomoci kvásku alebo neskôr droždia, bolo obľúbené pre svoju nadýchanosť, mäkkosť a chuť.
Ja mám kysnuté veľmi rada, či na sladko alebo na slano a veľa skvelých kysnutých receptov, na ktoré by sa nemalo zabudnúť, som pridala do oboch mojich kníh. Koláče do ruky alebo na plech, buchty, chleby, sladké alebo slané pečivo, je si ozaj z čoho vyberať.
Ak radi pečiete a páčia sa vám moje recepty, potom neváhajte a spravte si radosť (alebo niekomu blízkemu) mojími knihami.
Jednotka – Takmer zabudnuté recepty – je zbierkou klasických receptov na sladké a slané pečenie, ktoré poznáme od našich babičiek a podľa mňa by tieto recepty nemali zapadnúť prachom. Naopak, mali by sme si ich pripomínať a vychnutávať – spolu so spomienkami, ktoré v nás vyvolávajú.
Dvojka – Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty raksko-uhorskej kuchyne – ide trochu ďalej v histórii a ponúka vám ďalšie sladké a slané pečené recepty, ktoré si ľudia pripravovali a vychutnávali už za Rakúsko-Uhorska. Ku každému receptu som navyše spísala kúsok kulinárskej histórie, aby sme vedeli, ako a prečo tie recepty vlastne vznikli. Okrem dobrého jedla sa teda aj veľa dozviete.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.