Už ste niekedy jedli alsaský osúch? Je to niečo medzi kysnutým osúchom naslano a pizzou. Najčastejšie ho nájdete v slanej podobe so smotanou, slanikou a cibuľkou, je však na vás, čo všetko naň naukladáte. Rajčiny, syr či bylinky, ale dovolená je aj sladká verzia, ako napríklad slivky so škoricou. Výborne sa hodia k vínu alebo pivu.
Alsaský osúch od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky (s vysokým obsahom bielkovín – aspoň 13-14 percent)
- Pol balíčka sušeného droždia alebo pol kocky čerstvého
- 1 kopcovitá lyžička soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- Asi 300 ml vody
Na oblohu:
- Kyslá smotana
- Trochu soli
- Oregano
- Cibuľa
- Šunka alebo slaninka
(množstvá podľa toho, ako bohato si chcete osúch obložiť)
Alternatívne nápady na oblohu pre alsaský osúch: sladká = na plátky nakrájané slivky dochutené škoricou, pizzová = rajčinový pretlak a strúhaný syr a bazalka, hubová = olej, cesnak, dubáky, tymián, mediteránska = olej, cibuľka, cuketa, baklažán, červená hrubostenná paprika, korenie
Ako na to?
- Najprv v mixéri spracujeme vláčne, pružné a nelepivé cesto zo všetkých ingrediencií. V prípade, že používame čerstvé droždie, to si rozpustíme v troche vody z odmeraného množstva.
- Následne necháme cesto prikryté čistou utierkou alebo fóliou kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
- Potom z neho vytvarujeme 4 bochníčky, premiesime ich a necháme ešte na pracovnej doske prikryté podkysnúť asi pol hodinu. Ak neplánujete upiecť naraz všetky štyri cestá, zvyšok dajte jednotlivo do igelitových sáčkov a uložte v chladničke. Môžete ich piecť aj na druhý alebo tretí deň.
- Po vykysnutí jednotlivé bochníčky rozvaľkáme alebo roztiahneme na veľmi tenko a dáme na plech s papierom na pečenie. Ja cesto vaľkám rovno na plechu, na papieri na pečenie, s malým hračkárskym valčekom.
- Teraz si dáme rozohriať rúru na 250 stupňov (ak má vaša rúra viac, dajte 260). Do rúry rovno vložíme plech (ktorý odolá týmto vysokým teplotám) alebo kameň na pečenie chleba či pizze.
- Cestá potrieme kyslou smotanou, jemne posolíme, ozdobíme šunkou, slaninou, cibuľou a posypeme oreganom. Alebo sa inšpirujte ďalšími nápadmi na oblohy, viď vyššie.
- Pečieme asi 10-12 minút, kým nám okraje cesta nezačnú hnednúť.
- Alsaský osúch chutí najlepšie čerstvo upečený s dobre vychladeným bielym vínkom.
Skúsite aj ďalšie slané recepty z našej kuchyne?
Slané rožky s plnkou z pesta z medvedieho cesnaku alebo so syrom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.