Maková roláda
Maková roláda
Maková roláda
Maková roláda
Maková roláda
Ak patríte k milovníkom makových koláčov, skúste túto vydarenú kombináciu. Maková roláda so slivkovým lekvárom a nadýchaným mascarpone krémom chutí výborne a určite si ju zaradíte medzi top makové recepty. Poliata horkou čokoládou je neodolateľná!  Sezóna sliviek už začala, tak sa pustite do toho. Maková roláda so slivkovým lekvárom a mascarpone krémom od Sisters Bakery...

Ak patríte k milovníkom makových koláčov, skúste túto vydarenú kombináciu. Maková roláda so slivkovým lekvárom a nadýchaným mascarpone krémom chutí výborne a určite si ju zaradíte medzi top makové recepty. Poliata horkou čokoládou je neodolateľná!  Sezóna sliviek už začala, tak sa pustite do toho.

Maková roláda so slivkovým lekvárom a mascarpone krémom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 5 PL hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 2 PL celého maku
  • Kôra z polovice chemicky neošetreného citróna

 

Na plnku:

  • 300 g mascarpone
  • 100 ml šľahačky
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 6-8 PL slivkového lekváru (povidla)

 

Na polevu:

  • 200 g horkej čokolády
  • 1 PL oleja

 

Ako na to?

  •  Vo väčšej mise mixérom na plných otáčkach miešame vajcia s kryštálovým cukrom do bielej peny. Potom do vaječnej zmesi preosejeme múku a kypriaci prášok a gumenou varechou jemne ale dôkladne vmiešame tak, aby nám neostali múkové hrudky.
  • Nakoniec zľahka primiešame 2 PL nemletého maku. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a na povrchu uhladíme.
  • Pečieme na 160 stupňoch 15 minút. Dôležité je cesto neprepiecť a nevysušiť, inak sa bude pri rolovaní lámať.
  • Po upečení preklopíme cesto na čistú utierku alebo papier na pečenie, ktorý sme jemne posypali práškovým cukrom. Stiahneme papier na pečenie (na ktorom sa roláda piekla) a pomocou utierky ju zrolujeme a necháme úpúlne vychladnúť.
  • Medzitým si pripravíme krém. Riadne vychladené mascarpone a šľahačku dáme do misky, pridáme cukor, vanilku a šľaháme na najvyšších otáčkach do hladkého krému,
  • asi 2-3 minúty. Vychladnutú roládu rozrolujeme, potrieme slivkovým lekvárom, na ktorý nanesieme mascarpone krém a roládu opať zrolujeme a necháme chladiť v chladničke.
  • Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s olejom, rozmiešame do hladka a polejeme ňou vychladenú roládu (ideálne na mriežke). Necháme čokoládu stuhnúť a podávame nakrájané na koliečka.
  • Fajnšmekri môžu roládu pred natieraním plnkou pokvapkať trochou rumu.

Makoví maniaci, nezabudnite sa pokochať všetkými našimi makovými receptami:

Makovník a orechovník ako vianočka

Maková torta bez lepku s malinovou vrstvou

Makovo citronové muffiny zo špaldovej múky

Makový koláč s bohatou plnkou

Makové rožky lupačky

Makovník najlepší na svete

Kváskový makovník a orechovník

Leave a Reply