plnené vafle stroopwafel
plnené vafle stroopwafel
plnené vafle stroopwafel
Už ste niekedy ochutnali holandské plnené vafle stroopwafel? Chutia jemne karamelovo a najlepšie si ich vychutnáte, keď sú teplé, čerstvo upečené a naplnené. Ak nemáte tú možnosť, môžete si ich kúpiť hotové, alebo si ich jednoducho upečte podľa nášho receptu. Budete k tomu potrebovať vaflovač (ručný alebo elektrický). Holandské plnené vafle Stroopwafel od Sisters Bakery...

Už ste niekedy ochutnali holandské plnené vafle stroopwafel? Chutia jemne karamelovo a najlepšie si ich vychutnáte, keď sú teplé, čerstvo upečené a naplnené. Ak nemáte tú možnosť, môžete si ich kúpiť hotové, alebo si ich jednoducho upečte podľa nášho receptu. Budete k tomu potrebovať vaflovač (ručný alebo elektrický).

Holandské plnené vafle Stroopwafel od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej preosiatej múky
  • 250 g roztopeného masla
  • 150 g trstinového jemného cukru
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 väčšie vajce
  • 60 ml vlažného mlieka

Na plnku:

  • 180 g tekutého medu
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 lyžica masla (asi 25-30 g)
  • 1 ČL mletej škorice

 

Ako na to?

Všetky prísady na cesto (maslo nesmie byť horúce) dáme do misy a premiešame, kým sa neprepoja. Ručne z nich vypracujeme cesto (stačí len krátko premiesiť, aby cesto držalo pokope). Misu s cestom prikryjeme plastovou fóliou (dobre poslúži aj sprchovacia čiapka) a necháme asi hodinu pri izbovej teplote kysnúť.

Medzitým si pripravíme plnku. Všetky prísady na plnku okrem masla dáme do väčšej hlbšej panvice a na strednom ohni ich zahrievame a občas premiešame, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne nám hustá sirupová tekutina. Odstavíme z ohňa, pridáme maslo a premiešame, aby sa roztopilo. Plnku necháme odstáť, aby trochu vychladla a stuhla.

Nakysnuté cesto na oblátky rozdelíme do guličiek veľkých asi ako vlašský orech v zelenej šupke. Vaflovacie železo si rozpálime a pred prvým použitím ho zľahka potrieme olejom. Do stredu vaflovača dáme jednu guľku cesta, zatvoríme a stlačíme a čakáme, kým prestane po bokoch unikať horúca para. Potom vaflovač pretočíme (ak používame ručný) a krátko opečieme aj z druhej strany. Odporúčame, aby ste si na prvej vafli otestovali dĺžku pečenia.

Upečenú vafle stroopwafel vyklopíme na dosku, ešte teplú ju tenkým nožom prerežeme, na jednu časť nanesieme nožom plnku, prikryjeme druhou a necháme na rovnom podklade trochu vychkadnúť. Chladnutím vafle stuhnú a trochu schrumkavejú.

Originál vafle stroopwafel sa pripravujú s plnkou, na ktorú sa používa špeciálny sirup. My sme si recept preonáčili na medový a veru, možno bol aj lepší :-). Ak si chcete radšej upiecť jednoduchšie chrumkavé vafle, skúste náš recept:

Domáce oblátky z vaflovača (vhodné aj na zmrzlinové kornútky)

 

Leave a Reply