Domino kocky sú krásne koláčiky. Človek ich vidí a hneď má chuť sa do nich zahryznúť. My máme pre vás recept, ako si pripraviť tieto vianočné koláčiky doma. Nebudeme sa tváriť, že to je jednoduché. Najmä to vyžaduje trpezlivosť a odhodlanie trochu sa “piplať” v kuchyni. Výsledok ale za to stojí. Keď ich vyskúšate, tak...

Domino kocky sú krásne koláčiky. Človek ich vidí a hneď má chuť sa do nich zahryznúť. My máme pre vás recept, ako si pripraviť tieto vianočné koláčiky doma. Nebudeme sa tváriť, že to je jednoduché. Najmä to vyžaduje trpezlivosť a odhodlanie trochu sa “piplať” v kuchyni. Výsledok ale za to stojí. Keď ich vyskúšate, tak mi dáte za pravdu, že to stálo za to. Nech sa páči, recept na vás čaká.

Domino kocky

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 60 g medu
  • 60 g hnedého cukru
  • 35 g masla
  • 175 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 ČL prášku z vínneho kameňa (môžete použiť aj sódu bikarbónu)
  • 2 PL rumu
  • 1 PL perníkového korenia alebo kypriaceho prášku do perníka

 

Na plnku a polevu:

  • 200 g marcipánu
  • Trochu práškového cukru na vyvaľkanie marcipánu
  • Asi 300 g kyslého lekváru (napr. ríbezľového)
  • 2 plátky želatíny
  • prípadne trochu roztopenej čokolády na potretie cesta (môžeme nahradiť lekvárom)
  • 200 g horkej čokolády a prípadne trochu bielej čokolády na dozdobenie
  • 50 g tuku do čokolády alebo 2-3 PL oleja

 

Ako na to?

Med, cukor a maslo dáme do kastrólika a za stáleho miešania roztápame na miernom ohni, kým sa všetko neroztopí a neprepojí. Medovú zmes necháme chvíľu vychladnúť, potom primiešame vajcia a preosiatu múku.

Prášok z vínneho kameňa rozpustíme v 2 PL rumu, primiešame perníkové korenie a mixérom dôkladne vmiešame do cesta.

Predhrejeme rúru na 160 stupňov teplovzdušného režimu (alebo 180 stupňov klasický ohrev). Do koláčovej formy (táto dávka vystačí na malý plech – rozmery 20×30 cm) dáme papier na pečenie, nalejeme perníkovú zmes a uhladíme povrch. Pečieme asi 12-14 minút, pokým je povrch perníka na dotyk upečený a okraje sa začnú oddeľovať od formy.

Marcipán rozvaľkáme na pracovnej doske posypanej troškou práškového cukru.

Tvarovanie domino kociek

Upečený perník prerežeme na dve rovnaké časti. Spodnú časť ohraničíme štvorhrannou formou (alebo pásom alobalu) a potrieme časťou lekváru. Na ten položíme marcipánový plát, na ktorý potom nalejeme lekvárovú zmes. Tú si pripravíme tak, že 200 g lekváru rozriedime asi 50 ml vody a zahrejeme (nevaríme). Dva plátky želatíny necháme 10 minút napučať v studenej vode, potom ich vyžmýkame a dáme ich do odstavenej lekvárovej zmesi. Miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí a potom dáme trochu vychladnúť. Keď začne lekvárová zmes tuhnúť, nalejeme ju na marcipán a dáme do chladničky stuhnúť.

Vrchnú časť cesta potrieme zospodu lekvárom alebo roztopenou čokoládou a priložíme na želatínu. Zľahka zaťažíme a necháme dobre priľnúť. Potom koláč nakrájame na kocky asi 3×3 cm. Krájame veľmi ostrým nožom, aby sme dosiahli čo najpresnejšie rezy.

Na polevu si pripravíme vodný kúpeľ, v ktorom roztopíme čokoládu s tukom. Domino kocky položíme na vidličku a ponárame do polevy, necháme trochu odkvapkať, položíme na mriežku alebo na alobal a necháme zaschnúť. Môžeme dozdobiť roztopenou bielou čokoládou.

Takmer zabudnuté recepty

zázvorníky
zázvorníky

Hľadáte ďalšie inšpiratívne recepty? Odporúčame vám našu knižku Takmer zabudnuté recepty, v ktorej nájdete 70 tradičných receptov na sladké a slané pečenie. Jednu celú kapitolu v knihe sme venovali tradičným vianočným receptom, na ktoré ste už možno zabudli. Ako napríklad pravé skalické zázvorníky.

Knižka je krásnym darom na Vianoce alebo k sviatku, je veľkého formátu a každý recept má farebnú fotografiu. Okrem receptov v nej nájdete praktické tipy a nápady do kuchyne, inšpiratívne zaujímavosti alebo malé anekdotky.

Knižku si môžete objednať priamo na našej stránke ešte dnes.

Poštovné máte zadarmo!

Domino kocky na Vianoce

Domino kocky sú trochu pracné, ale na Vianoce si asi všetci rezervujeme trochu viac času na kuchynské tvorby. Niekedy je fajn napiecť niečo nové, nepoznané a oživiť tak vianočný stôl. Ak radi prekvapíte novinkami, pozrite si aj ďalšie recepty na možno menej tradičné alebo nepoznané vianočné dobroty:

 

Leave a Reply