Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/s/i/u76568/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/s/i/u76568/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/s/i/u76568/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3689
Viedenský perník nielen na Vianoce od Sisters Bakery
viedenský perník
viedenský perník
viedenský perník
Viedenský perník
viedenský perník
Viedenský perník je naša nová láska. Že perníky ľúbime, to o nás už určite viete. A že skúšame každý rok nové a nové postupy, druhy, príchute – to ste si asi tiež všimli. A nesklameme vás ani túto perníkovú sezónu. Náš viedenský perník, na ktorý sme sa inšpirovali starou rakúskou kuchyňou z oblasti Podunajska, je...

Viedenský perník je naša nová láska. Že perníky ľúbime, to o nás už určite viete. A že skúšame každý rok nové a nové postupy, druhy, príchute – to ste si asi tiež všimli. A nesklameme vás ani túto perníkovú sezónu. Náš viedenský perník, na ktorý sme sa inšpirovali starou rakúskou kuchyňou z oblasti Podunajska, je krásne voňavý, má nádhernú karamelovú farbu a výborne chutí. 

Viedenský perník od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 700 g hladkej múky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 150 g medu
  • 10 g sódy bikarbóny
  • 1 ČL salajky (jelenia soľ)
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • ½ ČL mletého anízu
  • Trochu nastrúhaného muškátového orieška
  • 1 PL kandizovaného pomaranča
  • 1 PL kandizovaného citróna

 

Na makovú plnku:

  • 150 g mletého maku
  • 2 PL strúhanky
  • 2 PL lekváru
  • 200 ml vody
  • 70 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 2 PL rumu
  • Trochu citrónovej kôry
  • Lekvár na potretie plátov cesta

 

Na polevu:

  • 150 g práškového cukru
  • 1 bielok
  • 1-2 PL citrónovej šťavy
  • Prípadne trochu roztopenej čokolády na dozdobenie

 

Ako na to?

  • Kryštálový cukor dáme do malého kastrólika a na slabom ohni ho pomaly, bez miešania roztopíme na karamel. Keď je celý cukor rozpustený a jantárovej farby, prilejeme doň opatrne 180 ml vody. Karamel sa pod vodou zrazí, my ho však pomaly, za občasného miešania úplne roztopíme a vznikne nám tak karamelová tekutina.
  • Do teplej karamelovej tekutiny, ktorú sme stiahli z ohňa, pridáme med a miešame ho, kým sa nerozpustí. Potom prisypeme 500 g múky, salajku a sódu bikarbónu a vymiešame varechou do hladkej kaše. Takto predpripravené kašovité cesto necháme cez noc v chlade vyzrieť.
  • Na druhý deň pridáme zvyšných 200 g múky, zmes korení, najemno nasekané kandizované citrusy a vymiesime kompaktné cesto. Na pomúčenej doske ho rozdelíme na dve rovnaké časti a tie vyvaľkáme na veľkosť plechu.
  • Obe cestá dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme vodou a pečieme ich v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 12-14 minút.
  • Upečené cesto necháme vychladnúť.
  • Ak ho chceme plniť makovou plnkou, tak tú si pripravíme tak, že cukor povaríme vo vode asi 5 minút, potom pridáme mak, citrónovú kôru a strúhanku a povaríme do zhustnutia. Primiešame rum, lekvár a maslo a plnku necháme vychladnúť.
  • Oba pláty perníka potrieme z vnútornej strany lekvárom. Na spodný plát nanesieme makovú plnku, na ňu priložíme vrchný plát a povrch môžeme poliať polevou. Na polevu vyšľaháme cukor s bielkom a citrónovou šťavou, natrieme na viedenský perník a necháme ju stuhnúť. Prípadne ju ešte dozdobíme roztopenou čokoládou.

Staré dobré recepty

Náš viedenský perník sme piekli už v dvoch rôznych verziách. Slávnostnejší, so šťavnatou makovou plnkou alebo na každý deň, jednoduchý, panenský perník. To, že sa po ňom len tak zaprášilo svedčí o tom, že je fakt hodný napečenia. Raz darmo, tieto takmer zabudnuté recepty sú super a vždy človeka pozitívne prekvapia. Tak sa inšpirujte aj receptami v našej knihe Takmer zabudnuté recepty, ktorú si môžete objednať s poštovným zadarmo na našej stránke alebo si pozrite výber našich starých dobrých receptov:

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

Vianočka – najlepšia, akú sme kedy jedli

Perníkový závin so sušenými slivkami

Kysnutý makový koláč s mrveničkou

Tvarohové guľky so strúhankou a slivkovou omáčkou

Cisárska kysnutá bábovka “Kaisergugelhupf”

Leave a Reply