Perníkové rezy sú dôkazom toho, že keď použijeme pri pečení trochu predstavivosti, vieme si spestriť sviatky, oslavy ale aj všedný deň. Perníky alebo medovníky nemusia byť vždy len vo forme drobných koláčikov. Perníky môžeme vyliať na plech a upiecť ich hneď pre celú armádu, alebo zvolíme elegantný prístup a upečieme si perníky vo forme rezov. Ako v tomto našom recepte.

Perníkové rezy od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 25 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • 220 g medu
  • 1 žĺtok
  • 1 vajce
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g ražnej múky
  • 5 g sódy bikarbóny
  • 5 g kypriaceho prášku
  • 4 PL mlieka
  • Kôra z polovice citróna
  • 1 vanilkový cukor

Kyslý lekvár na potieranie,  po 200 g bielej a mliečnej čokolády na polevu, asi 30 g horkej čokolády na dozdobenie a 100 g kandizovaných čerešní

 

Ako na to? 

  • Vodu a cukor dáme do menšieho hrnca a privedieme do varu, potom odstavíme z ohňa a pridáme med, ktorý v cukrovej vode rozmiešame. Necháme vychladnúť.
  • Žĺtok, vajce, vanilkový cukor, škoicu, klinčeky a citrónovú kôru spolu rozmiešame, pridáme med a premiešame.
  • Prisypeme oba druhy múk a varechou vymiešame cesto.
  • V 2 PL mlieka rozmiešame sódu a osobitne, v ďalších 2 PL mlieka rozmiešame kypriaci prášok. Po jednom ich pridáme do cesta a premiešame.
  • Ešte stále trochu lepkavé cesto premiestnime na potravinovú fóliu a zabalíme. Necháme v chladničke 12 hodín (resp.cez noc).
  • Na druhý deň cesto vyberieme, zľahka premiesime na pomúčenej pracovnej doske a rozdelíme na dve časti.
  • Každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu (ideálne, priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie) asi na hrúbku 3-5 mm.
  • Radielkom rozrežeme na 4 rovnako široké pruhy, ktoré od seba trochu odsunieme, aby sa nedotýkali a pečieme na 160 stupňoch asi 12 minút.
  • Vychladnuté pásy vždy dva a dva spájame lekvárom (spodnou stranou do vnútra), polejem roztopenou čokoládou. Keď čokoláda trochu zaschne, horkou čokoládou „popíšeme“ perník cik-cakovito a napokon ozdobíme polovičkami čerešní.
  • Podávame nakrájané na malé kúsky.

A nezabudnime aj na ostatné vydarené perníkové recepty:

Perník Očko

Mäkké medovníčky

Perníčky s rumovou polevou

Plnené perníčky

 

Leave a Reply