Tieto pekanové taštičky s javorovým sirupom určite poznáte z obchodov alebo aj z pekární na čerpacích staniciach. Ich príprava (pokiaľ použijete kúpené hotové cesto) je naozaj veľmi jednoduchá a taštičky skvelo chutia. Vydržia mäkké aj na druhý deň – teda za predpokladu, že ich hneď nezjete. Pekanové taštičky s javorovým sirupom od Sisters Bakery Ingrediencie:...

Tieto pekanové taštičky s javorovým sirupom určite poznáte z obchodov alebo aj z pekární na čerpacích staniciach. Ich príprava (pokiaľ použijete kúpené hotové cesto) je naozaj veľmi jednoduchá a taštičky skvelo chutia. Vydržia mäkké aj na druhý deň – teda za predpokladu, že ich hneď nezjete.

Pekanové taštičky s javorovým sirupom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 balenie lístkového alebo pľundrového cesta (ak si chcete spraviť svoje domáce lístkové alebo pľundové cesto, kliknite a pokračujte s jeho prípravou podľa mojich receptov)

Na plnku:

  • Asi 100-120 g pekanových orechov
  • 80 g javorového sirupu
  • 50 g trstinového cukru
  • 40 g masla
  • 40 g šľahačky
  • 1 žĺtok

1 vajce na potretie

 

Ako na to?

Začneme tým, že si najprv pripravíme plnku. Do kastrólika nalejeme javorový sirup, pridáme trstinový cukor, šľahačku a žĺtok a všetko spolu metličkou dobre premiešame, aby sa najmä žĺtok rovnomerne rozdistribuoval. Potom pridáme na malé kocky nakrájané maslo a celú zmes začneme pomaly za stáleho miešania zahrievať. Keď sa maslo úplne roztopí, pokračujeme v pomalom varení a miešaní, až zmes zhustne. Nevaríme na príliš silnom plameni, lebo sa nám vajíčko uvarí do praženice (ak by aj v plnke vznikli kúsky uvareného vajíčka, celú plnku po dovarení precedíme na jemnom sitku).

Počas varenia začne plnka trochu hustnúť, tak ju asi po 5 minútach odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Vychladnutú ju dáme do chladničky. Tam stuhne ešte viac.

Pekanové orechy nasekáme nadrobno. Primiešame ich do pripravenej, vychladnutej a stuhnutej plnky.

Hotové lístkové alebo pľundrové cesto rozvinieme / rozvaľkáme na väčší obdĺžnik. Ten rozdelíme na 8 rovnakých kúskov (štvorcov). Pripravíme si vajíčko na potieranie – celé ho dobre rozšľaháme v malej miske.

A ideme plniť cesto pripravenou plnkou. Do stredu každého kúsku cesta nanesieme zhora dole pás plnky  (necháme od okrajov asi 1 cm voľný). Okraje potom zahneme tak, aby sme plnku „uzavreli“. Boky cesta narežeme od kraja až po plnku na asi 1 cm hrubé pásiky a potom ich striedavo, raz zľava a potom sprava, prekladáme ponad plnku. Vznikne nám tak efekt zapletaného vrkoča. Takto pripravené pekanové taštičky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov a koláčiky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pekanové taštičky pečieme asi 20 minút do zlatohneda. Po dopečení ich necháme vychladnúť na mriežke a môžeme ochutnávať.

Recepty z lístkového cesta

Ak potrebujete rýchlo a dobre napiecť, hotové lístkové cesto je výborným pomocníkom a dá sa všestranne využiť. Na sladké i slané, ako napríklad aj na dnešné pekanové taštičky. Na mojej stránke mám viacero receptov, v ktorých využijete kúpené alebo domáce lístkové cesto, dokonca mám aj návod na prípravu zjednodušeného lístkového cesta.

Poďte sa pozrieť a verím, že tu objavíte ďalšie inšpirácie na vypekanie:

Jablkové taštičky z jednoduchého lístkového cesta

Slané taštičky

Orechové vrtuľky z domáceho lístkového cesta

Jednoduché ovocné koláčiky z lístkového cesta

Jednoduchý krémeš z lístkového cesta

Čučoriedkové taštičky 

Leave a Reply