Dobrých susedov si treba rozmaznávať. Oni vám to potom vrátia. Aj ja mám takú dobrú susedu, je síce o generáciu staršia, ale tykáme si a každý rok pred Vianocami si vymieňame vianočné koláčiky. Prvé Vianoce, čo sme sa spoznali, mi suseda ponúkla perníky. Keď sme ich s mojím mužíkom ochutnali, tak sme si s plnými ústami pýtali recept. Vtedy som ešte netušila, že tú jedinečnú chuť dodáva týmto perníkom ražná múka. Odvtedy ich pečiem každý rok. Nielen na vianoce. Tieto perníčky mi proste pasujú k jeseni. Keď začne opadávať lístie na našom veľkom javore, začíname perníkovú sezónu. Pridajte sa :-).
Ražné perníky s horkou čokoládou a lekvárom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 400 g trstinového cukru
- 4 celé vajcia
- 4 PL tekutého medu
- 2 PL rumu (nemusí byť)
- 1 balík perníkového korenia (asi 25 g)
- 1 PL sódy bikarbóny
- 250 g mletých vlašských orechov
- 600 g hladkej ražnej múky
Na polevu:
- 200 g horkej čokolády,
- 100 g masla
- 200 g kyslého džemu
Ako na to?
- Cukor a vajcia vyšľaháme mixérom do bledej, nadýchanej peny. Pridáme med a rum (nemusí byť) a opäť premiešame.
- Pridáme pomleté orechy a mixérom premiešame.
- Múku, perníkové korenie a sódu bikarbónu premiešame a preosejeme do vajíčkovej zmesi. Vznikne nám tuhšie cesto, ktoré musíme poriadne vypracovať. Ideálne, ak máte na mixéri miesiaci nadstavec, alebo pilne miesime ručne J.
- Vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme minimálne hodinu, ideálne cez noc odpočívať v chladničke.
- Cesto rozdelíme na viacero kúskov a tie šúľame na dlhé šúľance s priemerom asi 2 cm. Nakrájame ich na kúsky a z tých vygúľame guľky. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dlaňou ich jemne sploštíme.
- Pečieme 10 minút v rúre na 180 stupňoch. Po vytiahnutí z rúry budú perníky mäkké, ale po vychladnutí trochu stuhnú, preto je dôležité sledovať čas pečenia.
- Vychladnuté perníky namáčame do hladkého džemu (odporáčame rozriediť džem trochou horúcej vody) a potom ich namáčame v čokoláde. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, pridáme maslo a rozmiešame do tekuta.
- Na mriežke necháme odkvapkať a stuhnúť čokoládu.
- Bez čokoládovej polevy vydržia tieto ražné perníky aj niekoľko týždňov.
Ak už premýšľate nad vianočným pečením, prelistujte si aj ďalšie naše recepty:
Slivkové perníky s čokoládovou polevou
Krehké keksíky s lieskovým orieškom
Perníkový chlebík z ražnej múky
Perníkové rezy s polevou z bielej čokolády
Chrumkavé keksíky s marcipánovo-čokoládovou plnkou
Fotocredit: Jakup a Nora
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.